nieuws

Beheerovereenkomsten akkervogelbeheer lonen in Limburg

nieuws
De inspanningen van 81 Limburgse landbouwers met een beheerovereenkomst akkervogelbeheer lonen. Dat heeft VLM vorige week aangetoond tijdens de akkervogeldag in Gingelom, waarop zij de landbouwers bedankte en de positieve resultaten bekendmaakte van de wintertellingen in 2010 en 2011.
7 juni 2011  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 15:00
Lees meer over:

De inspanningen van 81 Limburgse landbouwers met een beheerovereenkomst akkervogelbeheer lonen. Dat heeft de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) aangetoond tijdens de akkervogeldag in Gingelom, waarop zij de landbouwers bedankte en de resultaten bekendmaakte van recente wintertellingen. “In de toekomst willen we nog beter doen, door nog meer samen te werken met externe partners", klonk het.

Sinds 2009 kunnen landbouwers met VLM een beheerovereenkomst sluiten om akkervogels te beschermen. Daarmee engageren ze zich om gedurende vijf jaar vogelvriendelijke maatregelen te nemen op hun percelen, in ruil voor een vergoeding. Zo leggen de landbouwers gemengde grasstroken aan die in het voorjaar zorgen voor voedsel, dekking en broedgelegenheid of laten ze in de winter vogelvoedselgewassen of stroken graan staan.

Verschillende soorten akkervogels dreigen immers uit Vlaanderen te verdwijnen. Ze vinden te weinig bescherming om te broeden en te weinig voedsel. “De overlevingskansen van de grauwe gors, de geelgors, de patrijs, de gele kwikstaart en de veldleeuwerik dalen hierdoor sterk”, stelt VLM.

Maar akkervogelbeheer is niet zo eenvoudig als het lijkt. “Het kan alleen in specifiek afgebakende gebieden en vraagt voor een groot deel maatwerk, aangezien verschillende vogelsoorten een voorkeur hebben voor verschillende types broedplekken.” Daarom is het van belang de juiste maatregelen te nemen op de juiste plaats.

Jurgen Bernaerts, bedrijfsplanner voor Limburg, was in een eerste fase voor deze analyse verantwoordelijk. In een tweede fase nam hij persoonlijk contact op met de landbouwers in de betrokken gebieden en zocht samen met hen naar een win-winsituatie. Zo werd rekening gehouden met de beste maatregelen op elke specifieke plaats en werd besproken welke percelen voor de landbouwers zelf het minste interessant waren.

“Deze aanpak loont”, stelt VLM. Op dit moment hebben immers 81 landbouwers binnen de Limburgse kerngebieden een beheerovereenkomst gesloten, goed voor 89 hectare akkervogelbeheer. Om deze landbouwers te bedanken, nodigde VLM ze vorige week uit op de akkervogeldag in Gingelom. Tijdens deze ontmoetings- en infodag werden tevens de resultaten van de wintertellingen in 2010 en 2011 meegedeeld. “En daaruit blijkt duidelijk dat de inspanningen van de landbouwers hun vruchten afwerpen.”

“In de toekomst willen we op deze ingeslagen weg verder gaan en willen we samen met externe partners de krachten bundelen om de akkervogels nog beter te beschermen”, besloot VLM. Daarbij verwees de organisatie specifiek naar het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren, het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO), de werkgroep Grauwe Gors, Natuurpunt vzw, de Wildbeheerseenheden en de Watering van Sint-Truiden, waarmee ze momenteel al samenwerkingen heeft opgestart.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek