BeauVent overschrijdt kaap van duizend vennoten

BeauVent, een coöperatie uit Diksmuide die hernieuwbare energie promoot, heeft de kaap van duizend vennoten overschreden. "Meer en meer mensen zijn ervan overtuigd dat investeren in groene energie noodzakelijk is voor de toekomst van de planeet en de mensheid", zegt woordvoerder Sytske Bellengé. De organisatie is nog altijd op zoek naar koolzaadtelers.
12 augustus 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:50
Lees meer over:

BeauVent, een coöperatie uit Diksmuide die hernieuwbare energie promoot, heeft de kaap van duizend vennoten overschreden. "Meer en meer mensen zijn ervan overtuigd dat investeren in groene energie noodzakelijk is voor de toekomst van de planeet en de mensheid", zegt woordvoerder Sytske Bellengé. De organisatie is nog altijd op zoek naar koolzaadtelers.

Negen jaar geleden werd BeauVent opgestart door een aantal vrijwilligers die ervoor willen zorgen dat ook de volgende generatie nog in haar energiebehoeften kan voorzien. Intussen investeerde de coöperatie in windturbines in Nieuwkapelle en Gistel. Daarnaast worden scholen, particulieren en gemeenten gesensibiliseerd en begeleid bij de aankoop van zonnepanelen. 

Sinds 2005 legt BeauVent zich ook toe op de productie van koolzaadolie. Om de teelt aan te moedigen, assisteert de organisatie de vier betrokken partijen: koolzaadtelers, koolzaadrijders, ombouwers en imkers. Zo worden de boeren op teelttechnisch vlak bijgestaan van zaadje tot olie. Dit jaar begeleidde BeauVent de teelt van vijftig hectare winterkoolzaad, goed voor een opbrengst van ongeveer 200 ton.

Het geoogste zaad wordt opgeslagen in een centraal depot in Veurne om in het najaar geperst te worden. Die behandeling moet 72.000 liter koolzaadolie en 133 ton perskoeken opleveren. De persing gebeurt met een mobiele koolzaadpers, een gezamenlijke investering van BeauVent en Ecopower. BeauVent speurt nog altijd naar extra koolzaadtelers, met de bedoeling om in de toekomst een handje toe te steken op een areaal van honderd hectare.

Vennoot worden bij BeauVent kan door één aandeel ter waarde van 250 euro aan te kopen. Elk jaar krijgt men daarop een dividend van zes procent uitgekeerd. "Onze projecten worden op die manier ook een beetje de projecten van de lokale bevolking. Het gaat om 'hun' windmolen, 'hun' zonneproject, en dat komt het draagvlak voor het hele gebeuren ten goede", zegt Bellengé, die eraan toevoegt dat de coöperanten niet alleen inwoners uit de Westhoek zijn maar uit het hele land afkomstig zijn. "We hebben zelfs vennoten in Spanje, Zweden en Frankrijk".

Meer informatie: BeauVent

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek