Antibioticagebruik in Nederlandse veehouderij gedaald

Na een periode van voortdurende toename van het antibioticagebruik bij landbouwdieren in Nederland, is de totale hoeveelheid verkochte antibiotica in 2008 en 2009 gedaald. Recente gegevens wijzen op een verdere afname in 2010. “De inspanningen van de Task Force Antibioticaresistentie Veehouderij lijken vruchten af te werpen”, klinkt het.
6 april 2011  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:59
Lees meer over:

Na een periode van voortdurende toename van het antibioticagebruik bij landbouwdieren in Nederland, is de totale hoeveelheid verkochte antibiotica in 2008 en 2009 gedaald. Recente gegevens wijzen op een verdere afname in 2010 van 12 procent. “De inspanningen van de Task Force Antibioticaresistentie Veehouderij lijken vruchten af te werpen”, aldus de universiteit van Wageningen.

Volgens het Landbouweconomisch Instituut (LEI) van Wageningen Universiteit laat het antibioticagebruik bij de specifieke diersoorten in 2009 in drie van de vijf onderzochte dierlijke productiesectoren een daling zien. Bij zeugen en biggen is er een variatie. In 2008 werd een daling waargenomen, terwijl het gebruik een jaar nadien opnieuw toenam.

Bij vleesvarkensbedrijven zien we een toename in gebruik tussen 2005 en 2008 om vanaf dan substantieel te dalen. Ook bij melkveebedrijven wordt eenzelfde tendens waargenomen. Bij vleeskuikens zagen de onderzoekers van 2005 tot 2008 een stijging in gebruik. In 2009 treedt een stabilisatie op. Bij de vleeskalverenbedrijven valt er over de periode 2005-2009 wel een continue afname te noteren.

Het niveau van antibioticumresistentie in bacteriën bij de belangrijkste Nederlandse voedselproducerende dieren vertoonde in 2009 in het algemeen nog een stijgende tendens. Net als in voorgaande jaren werden bij vleeskuikens de hoogste resistentieniveaus waargenomen. Bij deze dieren komen de ESBL-producerende E.coli-bacteriën vaak voor in de ontlasting en op pluimveevlees, wat kan bijdragen aan besmettingen van de mens.

E. coli-bacteriën zijn aangetroffen in alle niveaus van de pluimveeproductiepiramide, wat duidt op verspreiding tussen de verschillende lagen van deze piramide en de introductie van de bacteriën op een bedrijf door invoer van eendagskuikens. Ook bij alle andere diersoorten werden incidenteel ESBL-producerende E. coli-bacteriën waargenomen.

In de Taskforce Antibioticaresistente Veehouderij zijn de varkens-, vleeskuikens-, vleeskalveren-, melkvee- en vleesveesector vertegenwoordigd. De Taskforce heeft zich in samenspraak met voormalig Nederlands minister van Landbouw Gerda Verburg, tot doelstelling gesteld om het antibioticagebruik in de veehouderij terug te dringen met 20 procent in 2011 en 50 procent in 2013.

Meer informatie: Monitoring of Antimicrobial Resistance and Antibiotic Usage in Animals in the Netherlands in 2009

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek