"Alleen combinatie maatregelen helpt biodiversiteit"

Alleen een combinatie van maatregelen in verschillende sectoren kan het verwachte jaarlijkse verlies aan biodiversiteit voldoende verminderen. Dat is de conclusie van een onderzoek door het Nederlandse Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in samenwerking met het LEI (Wageningen Universiteit) en de Canadese Universiteit van British Columbia.
20 oktober 2010  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:56
Lees meer over:

Alleen een combinatie van maatregelen in verschillende sectoren kan het verwachte jaarlijkse verlies aan biodiversiteit voldoende verminderen. Dat is de conclusie van een onderzoek door het Nederlandse Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in samenwerking met het LEI (Wageningen Universiteit) en de Canadese Universiteit van British Columbia. Het onderzoek wordt gepresenteerd tijdens de VN-top over biodiversiteit in Nagoya.

Het onderzoek toont aan dat het noodzakelijk blijft om waardevolle natuurgebieden te beschermen, maar wijst er tegelijkertijd op dat meer nodig is om de afname van biodiversiteit te verminderen. Daarvoor moeten structurele veranderingen in consumptie en productie in verschillende sectoren doorgevoerd worden.

Vermindering van de vleesconsumptie is volgens het onderzoek een belangrijk punt, omdat de productie van vlees een veel groter beslag legt op landbouwgrond dan akkerbouw. Maar ook deze maatregel heeft in isolatie te weinig effect. Veranderingen die gericht zijn op een enkele sector, zoals de bosbouw of de energievoorziening, leiden slechts tot beperkte verbeteringen. Om een effectieve vermindering van biodiversiteitsverlies te bereiken, zijn samenhangende veranderingen nodig in alle sectoren, waaronder de land- en bosbouw, visserij en energievoorziening.

Een combinatie van maatregelen dat als voorbeeld wordt aangehaald, halveert het verwachte mondiale verlies aan biodiversiteit tussen nu en 2050. De combinatie omvat een betere bescherming van de biodiversiteit en het koolstofgehalte van grond, verhoging van landbouwproductiviteit, vermindering van verlies aan landbouwproductie na de oogst, vermindering van vleesconsumptie, een beter bosbeleid en vermindering van klimaatsverandering. Volgens het onderzoek draagt dit maatregelenpakket daarenboven bij aan een grotere voedselzekerheid.

Het onderzoek is uitgevoerd op verzoek van het United Nations Environment Programme (UNEP) en wordt gepresenteerd tijdens de top in Nagoya.

Bekijk hier het volledige rapport.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek