Agrinfo onderzoekt vreemde stoffen in de voeding

Een groep van deskundigen van diverse diensten en instellingen hebben de koppen bij elkaar gestoken, hun kennis samengebracht en de handen in elkaar geslagen om een brochure samen te stellen die gewijd is aan vreemde stoffen in onze voeding.
2 oktober 2001  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:26
Een groep van deskundigen van diverse diensten en instellingen hebben de koppen bij elkaar gestoken, hun kennis samengebracht en de handen in elkaar geslagen om een brochure samen te stellen die gewijd is aan vreemde stoffen in onze voeding. Zij behoren tot de bedrijfskolommen Akkerbouw, Tuinbouw, Melk en Vlees, tot het Ministerie van Middenstand en Landbouw, het Ministerie van Sociale Zaken, Volksgezondheid en Leefmilieu, de Voedingsnijverheid (FEVIA), het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV), het Onderzoek- en Informatiecentrum voor de Verbruikersverenigingen (OIVO) en AGRINFO.

Volgende vreemde stoffen in onze voeding worden in de brochure van naderbij bekeken: residu's van gewasbeschermingsmiddelen gebruikt in de plantenteelt, resten van dierengeneesmiddelen en antibiotica gebruikt in de veeteelt, additieven in verwerkte voedingsproducten, zware metalen, dioxines, PCB's, nitraten en mycotoxines. Zowel hun oorsprong, de risico's en de gevaren die zij al of niet kunnen meebrengen voor de volksgezondheid als mogelijke alternatieven worden onder de loep genomen.

Daarnaast is er ook aandacht voor de rol en de verantwoordelijkheid van de landbouw en de voedingsnijverheid om veilig voedsel te produceren en er voor te zorgen dat de opgelegde normen gerespecteerd worden. Zo komen ook begrippen als traceerbaarheid en autocontrole aan bod. Tenslotte worden ook de normen, de reglementering en de controles in verband met vreemde stoffen in de voeding bekeken.

De brochure ‘Weten over Eten!’ richt zich tot de consument. De vorm van vraag en antwoord waarin de materie behandeld wordt komt ten goede aan de leesbaarheid en biedt de mogelijkheid om vlug het antwoord te vinden op specifieke vragen.

Al zijn niet alle mogelijke vragen beantwoord, toch brengt deze brochure een goed beeld van de huidige inzichten en kennis over de eventuele risico's van deze stoffen. De samenstelling van de redactieploeg, waarin zowel producenten als consumenten, overheid en controle-organismen vertegenwoordigd waren, is een waarborg voor objectieve informatie. Deze brochure kan een goed referentiedocument zijn voor al diegenen die op zoek zijn naar betrouwbare gegevens over de veiligheid van ons voedsel en die, verontrust door onheilspellende berichten, een houvast zoeken. Tenslotte verwijst het document ook naar een aantal bronnen (publicaties, websites...) voor hen die er meer over willen weten.

De publicatie "Weten over eten" is gratis en kan aangevraagd worden bij:

Agrinfo, WTC III - 17de verdieping, S Bolivarlaan, 30, 1000 Brussel, Fax: 02/208.45.40, e-mail: nathalie.de.cooman@cmlag.fgov.be

Ministerie van Sociale Zaken, Volksgezondheid en Leefmilieu, Algemene Eetwaren Inspectie, Rijksadministratief Centrum, Espanadegebouw, 11de verdieping, Pachecolaan,19, bus 5, 1010 Brussel

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV), WTC III, S Bolivarlaan, 30, 1000 Brussel

Federatie voor de Voedingsnijverheid (FEVIA), Kortenberglaan, 172, 1000, Brussel

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek