nieuws

ABS ziet gemiste kansen in nieuw mestbeleid

nieuws
Het Algemeen Boerensyndikaat erkent dat de visienota van de Vlaamse regering voor een nieuw mestbeleid goede elementen bevat, maar is anderzijds ontgoocheld omdat de veehouders niet meer mogelijkheden krijgen om te groeien mits volledige verwerking van de extra geproduceerde mest. De gestelde voorwaarden hiervoor zijn onhaalbaar, luidt het standpunt van de boerenorganisatie.
31 juli 2005  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:30
Het Algemeen Boerensyndikaat (ABS) erkent dat de visienota van de Vlaamse regering voor een nieuw mestbeleid goede elementen bevat, maar is anderzijds ontgoocheld omdat de veehouders niet meer mogelijkheden krijgen om te groeien mits volledige verwerking van de extra geproduceerde mest. De gestelde voorwaarden hiervoor zijn onhaalbaar, luidt het standpunt van de boerenorganisatie.

Er is wel een opening voorzien om te groeien mits volledige mestverwerking van de bijkomende productie, maar de Vlaamse mestbalans moet dan wel in evenwicht zijn en de meetpunten moeten veel verbeteren. "De meetpunten worden sterk beïnvloed door andere factoren, zoals weersomstandigheden en brongebieden, zodat een eventuele verbetering niet alleen van de boer zelf afhangt. Dat geldt zeker voor het grondwatermeetnet. Dergelijke voorwaarden maken deze uitweg voor de boeren zeer twijfelachtig", zegt ABS-woordvoerder Guy Depraetere.

Volgens het ABS zal elk uitbreidend bedrijf gedwongen zijn om nutriëntenemissierechten te gaan kopen uit dezelfde Vlaamse mestpot die steeds kleiner zal worden. Vermits de vraag veel groter is dan het aanbod zullen de emissierechten duur verhandeld worden. Dit betekent nog maar eens een extra zware kost om een bedrijf over te nemen of uit te breiden, klinkt het.

Om buitensporige prijzen voor nutriëntenemissierechten te dempen, stelt het ABS voor een beurssysteem op te richten. De organisatie heeft nu al afspraken gemaakt met parlementsleden om deze piste te bekijken. "Uiteindelijk zal het mestdecreet in het parlement zijn finale vorm krijgen. Als het nieuwe mestactieplan eind dit jaar klaar moet zijn, zal er nog flink wat moeten gedebatteerd worden", besluit Depraetere.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek