nieuws

ABS verbolgen over Panorama-uitzending

nieuws
Het Algemeen Boerensyndikaat is niet te spreken over de Panorama-uitzending van vorige zondag. De reportage in kwestie was van Deense makelij en bekritiseerde het protectionistisch karakter van het Europese landbouwbeleid. "Wat de kijker te zien kreeg was een eenzijdige en ongenuanceerde montage waarbij de Europese boer als zondebok werd geofferd", aldus ABS-woordvoerder Guy Depraetere. Het ABS eist een rechtzetting op Canvas.
24 december 2004  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:29
Het Algemeen Boerensyndikaat is niet te spreken over de Panorama-uitzending van vorige zondag. De reportage in kwestie was van Deense makelij en bekritiseerde het protectionistisch karakter van het Europese landbouwbeleid. "Wat de kijker te zien kreeg was een eenzijdige en ongenuanceerde montage waarbij de Europese boer als zondebok werd geofferd", aldus ABS-woordvoerder Guy Depraetere in een gesprek met Vilt. Het ABS eist een rechtzetting op Canvas.

Europa subsidieert zwaar de eigen boeren waardoor zij hun producten in de Derde Wereld kunnen verkopen. Het gevolg is dat Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse boeren zonder werk raken. Want hun tomaten en kippen raken niet op de Europese markt door hoge douanetarieven en strenge fytosanitaire eisen. Zo luidde de teneur van de reportage die Panorama uitzond.

Volgens Depraetere dienden de programmamakers de vrijhandelsbelangen en niet die van boeren in Noord en Zuid. "Met geen woord werd gerept over de preferentiële toegang voor ACS-landen op de Europese suikermarkt. Noch over het feit dat de Europese exportsubsidies enkel betrekking hebben op de beperkte hoeveelheid B-suiker. Als Europese boeren stellen we niet dat het huidig systeem perfect is. Maar is het wat al te voorbarig om zomaar een vaste inkomenspijler van de Europese suikerbietplanter te kelderen".

Volgens Depraetere komt de discussie neer op het vermogen van een land en of een groep van landen om hun eigen landbouw af te schermen van de vrije markt door de invoer van bijvoorbeeld douanetarieven. "Elk land moet het recht hebben zijn lokale producenten te beschermen tegen dumpingprijzen van overschotmarkten", aldus de ABS-woordvoerder. In februari trekt het ABS alvast naar Peru om er te verbroederen met de Confederación Campesina del Peru.

Lees ook: Zo gezegd: Thierry Kesteloot (Oxfam): "Suikerregime mag niet helemaal overboord"

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek