50 prominenten uit hele wereld hekelen vernietiging Amazonewoud in open brief

In een open brief kanten 50 prominenten van over de hele wereld, onder wie ook Brian Eno, Tom Lanoye en Luk Tuymans, zich tegen de vernietiging van het Amazonewoud. De brief is opgesteld in het kader van de nieuwe NTGent-voorstelling 'Antigone in de Amazone' door regisseur Milo Rau samen met de Braziliaanse Landloze Arbeidersbeweging MST, meldt NTGent zaterdag in een persbericht.

15 mei 2023  – Laatste update 15 mei 2023 13:54
Lees meer over:
ontbossingamazoneregenwoudbrazilie-Greenpeace

Zaterdag is in het stadstheater NTGent 'Antigone in de Amazone' in première gegaan. De Zwitserse regisseur en theateractivist Milo Rau trok daarvoor samen met zijn team een maand naar de Braziliaanse deelstaat Pará om er samen te werken met de Landloze Arbeidersbeweging MST (Movimento dos Trabalhadores Rurais Sem Terra).

Rau voerde in Brazilië dit voorjaar samen met de MST en inheemse activisten een nieuwe versie van ''Antigone' van Sophocles. Het stuk culmineerde in een heropvoering van het bloedbad van 17 april 1996, toen negentien MST-activisten door de militaire politie werden doodgeschoten op een weg door het Amazonewoud tijdens een 'mars voor landhervorming.'

Wantoestanden

Ter ere van de première verklaren 50 prominente figuren uit heel Europa, Brazilië en de rest van de wereld zich in een open brief solidair met de MST, "die strijdt voor landhervorming, een werkelijk ecologische landbouw en tegen de vernietiging van het regenwoud door monoculturen".

"Onder het mom van 'groene' certificaten maakt het grootste palmoliebedrijf van Brazilië, Agropalma, (dat onder meer levert aan Ferrero (Nutella), Nestlé, Pepsico en Danone, red.) zich schuldig aan wantoestanden door zich land toe te eigenen en kleine boeren en inheemse gemeenschappen te verdrijven", luidt het in het persbericht. "Wantoestanden die uiteindelijk in de goed gevulde schappen in onze supermarkten terechtkomen in de vorm van broodbeleg en chocolade, en van daaruit in miljoenen Europese huishoudens."

Zaterdag is de Europese tournee van 'Antigone in de Amazone' gestart. Behalve de open brief volgen nog verdere acties.

Ontbossing in april met 68 procent gedaald

Vier maanden nadat Luiz Inacio Lula da Silva aan de macht kwam en beloofde tegen 2030 een einde te maken aan de ontbossing in het grootste tropische woud ter wereld, is volgens satellietgegevens van het Nationaal Instituut voor Ruimteonderzoek (INPE) ongeveer 328 vierkante kilometer bosgebied vernietigd. Dat is een drastische vermindering van 68 procent in vergelijking met de 1.026 vierkante kilometer ontbossing in april 2022, het laatste jaar van het presidentschap van de extreemrechtse Jair Bolsonaro.

Het gaat om de grootste afname dit jaar, nadat er in januari ook al 61 procent minder gebied ontbost was in vergelijking met een jaar voordien. In februari (+61%) en maart (+14%) was er dan weer meer ontbossing dan een jaar eerder.

"Er zijn tekenen van verbetering in het Amazonegebied", vertelde Daniel Silva, een natuurbeschermingsspecialist bij de NGO WWF Brazilië. "De laatste vier maanden laten een vermindering van 40 procent zien in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dit is positief, maar om te bevestigen dat er een duidelijke trend van vermindering is, moeten we wachten op de resultaten van de piekperiode van de ontbossing", voegde hij eraan toe, verwijzend naar augustus.

“Import soja van overzee ligt aan de basis van het stikstofprobleem” 
Uitgelicht
“In Vlaanderen en Nederland woedt een heftig stikstofdebat, maar daarbij wordt vergeten dat het probleem voor een groot deel te maken heeft met de import van overzeese soja.”...
11 april 2023 Lees meer

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Beeld: Greenpeace

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek