header.home link

4 miljoen euro extra voor digitalisering land- en tuinbouwsector

4 maart 2021

De coronacrisis zorgde er de laatste maanden voor dat heel wat evenementen, vergaderingen en infosessies online doorgaan. “Landbouwers vinden vrij vlot hun weg naar digitale opleidingen over alle leeftijdscategorieën heen”, reageert Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V) op een vraag van Vlaams parlementslid en partijgenoot Stijn De Roo. “Digitalisering is superbelangrijk in het relanceplan Vlaamse Veerkracht. Ook voor de landbouwers hebben we 4 miljoen euro extra middelen voorzien om de digitalisering in de sector te versnellen.”

Lees meer over:

Nu we gedwongen veel zaken online moeten regelen in plaats van in persoon, rezen bij Vlaams parlementslid Stijn De Roo vragen over de beschikbaarheid en het gebruik van digitale middelen bij de Vlaamse landbouwers. “In een VILT-artikel van juni 2017, naar aanleiding van parlementaire vraag aan toenmalig Vlaams minister van Landbouw Joke Schauvliege, staat te lezen dat het computergebruik van landbouwers een blinde vlek is voor de overheid”, zegt hij. “Zijn er anno 2021 meer gegevens bekend over het computergebruik van landbouwers? En op welke manier wil de overheid erover waken dat de overheidscommunicatie anno 2021 ook de bedrijven zonder computer of internet bereikt?”

“Het Departement Landbouw en Visserij heeft de afgelopen jaren een analyse gemaakt van het profiel van de landbouwers die nog geen digitaal profiel hebben en dus geen e-mailadres”, reageert minister van Landbouw Hilde Crevits. “Volgens die analyse is er een verband tussen de leeftijd van een landbouwer en de kans op het hebben van een e-mailadres: hoe jonger, hoe meer kans op het hebben van een e-mailadres.”

0

kans op het hebben van een e-mailadres acht binnen de groep 41 tot 54 jaar

0

kans op het hebben van een e-mailadres acht binnen de groep 55 tot 65 jaar

0

kans op het hebben van een e-mailadres acht binnen de groep ouder dan 65 jaar

“De afgelopen maanden hebben we vastgesteld dat zaken alleen maar online werden aangeboden”, gaat minister Crevits verder. “We stellen vast dat landbouwers vrij vlot hun weg vinden naar digitale opleidingen over alle leeftijdscategorieën heen. Afgelopen maanden bood het departement 27 webinars aan rond heel diverse thema’s en daarmee werden bij 6.000 landbouwers bereikt. Heel positief, lijkt mij.”

Tijdens de indieningsperiode van de verzamelaanvraag en ook voor andere steunmaatregelen staan de buitendiensten van het departement ter beschikking om landbouwers zonder computer of internet te ondersteunen, laat de minister nog weten. “Vanuit het departement is er een doorgedreven ondersteuning voor het gebruik van het e-loket Landbouw en Visserij”, klinkt het. “Zo zijn er een infolijn, mogelijkheid tot ondersteuning via mail en veel helppagina’s en demofilmpjes.”

Die 4 miljoen euro zal onder meer worden ingezet op het ontwikkelen van nieuwe digitale toepassingen en het beter ontsluiten van data

Hilde Crevits - Vlaams minister van Landbouw

4 miljoen voor versnelde digitalisering land- en tuinbouw

In het relanceplan Vlaamse Veerkracht staat digitalisering hoog op de agenda. “Ook voor de landbouwers hebben we 4 miljoen euro extra middelen voorzien om de digitalisering in de sector te versnellen”, aldus Crevits. “Hiermee zal onder meer worden ingezet op het ontwikkelen van nieuwe digitale toepassingen en het beter ontsluiten van data. De landbouwsector staat aan de vooravond van zeer ingrijpende technologische veranderingen. Onze boeren gebruiken steeds vaker technologie om data op het bedrijf te verzamelen via sensoren, satellieten, robots, drones. Digitalisering zal dus in de toekomst alsmaar noodzakelijker worden.”

De Roo reageert alvast positief op die aankondiging. “Hoe meer onze bedrijfsleiders onderlegd zijn op vlak van digitaal gebruik en beter computergebruik, hoe groter de kans dat zij ook zelf met data aan de slag zullen kunnen op hun bedrijven”, reageert hij. “Het is ook belangrijk dat nog een aantal dingen op papier en per post bezorgd worden aan diegenen die digitaal nog niet helemaal mee zijn, maar ondertussen moet er verder geïnvesteerd worden in opleidingen door de erkende centra om ook hen zo vlug mogelijk op de digitale kar te krijgen.”

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek