3M stort Zwijndrecht 15 miljoen voor leefbaarheidsprojecten

De gemeente Zwijndrecht krijgt 15 miljoen euro ter beschikking voor investeringen in de leefbaarheid, het landschap en de publieke ruimte. Dat meldt minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) in een persbericht. Het geld is onderdeel van de schadevergoeding van 100 miljoen euro waartoe chemiebedrijf 3M zich eerder verbond.

24 maart 2023  – Laatste update 24 maart 2023 14:55
Lees meer over:
pfos-bord2-zwijndrecht-antwerpen-1250

De beslissing is een gevolg van het Saneringsverbond, dat vorig jaar in oktober werd gesloten tussen onder meer de Vlaamse overheid, de gemeente en de actiegroepen. Dat akkoord moet ervoor zorgen dat Zwijndrecht en de ruimere omgeving niet enkel worden gesaneerd, maar ook opgewaardeerd. De leefomgeving moet na de sanering groener en duurzamer worden.

Zwijndrecht krijgt nu in schijven 15 miljoen euro ter beschikking. Het geld is afkomstig uit de 100 miljoen euro die 3M stortte aan het Milieu en Natuurfonds (MINA). Met het budget kan de gemeente de kosten opvangen van de bijkomende taken door de verontreiniging en investeren in de kwaliteit van het landschap en de publieke ruimte.

3M engageerde zich daarnaast al voor een bedrag van minstens 571 miljoen euro voor de sanering van de omgeving.

De gemeente zal nu een masterplan opmaken, in samenspraak met de bevolking, lokale burgercollectieven en verenigingen, en in nauwe samenwerking met de Vlaamse bevoegde instanties. Het kan gaan om investeringen in de leefbaarheid, het landschap, ecologie en de publieke ruimte.

 “Onze gemeente kreeg rake klappen door de PFAS-crisis, en de bodemsanering komt hard aan bij onze mensen”, vertelt Steven Vervaet, schepen leefmilieu van Zwijndrecht. “De ondersteuning voor gerichte herwaarderingsprojecten zal ons helpen om onze gemeente terug veerkrachtig te maken. We kijken ernaar uit om in gesprek met de bevolking zinvolle projecten uit te werken waar we als gemeenschap beter van worden.”

De middelen die de gemeente nu van de Vlaamse overheid krijgt, staan wel nog los van de compensaties en herstelmaatregelen voor getroffen burgers en de gemeenschap die Zwijndrecht nog verwacht van chemiebedrijf 3M in aanvulling op de uit te voeren sanering. “Hiervoor lopen onderhandelingen tussen de gemeente en het bedrijf. Wij hopen hiermee tegen 1 mei te kunnen landen”, aldus nog Vervaet.

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek