290 wetenschappers uit de Lage Landen stellen opnieuw risicobeoordeling glyfosaat in vraag

Zowat 290 wetenschappers uit de Lage Landen kaarten in een open brief aan de Belgische en Nederlandse regering de risicobeoordeling van gewasbeschermingsmiddel glyfosaat aan. De timing is niet toevallig. Donderdag komt de verlenging van de vergunning voor glyfosaat opnieuw op het Europese menu nadat de lidstaten vorige maand geen akkoord konden bereiken over de kwestie.

15 november 2023  – Laatst bijgewerkt om 16 november 2023 9:40
Lees meer over:

Het voorstel van de Europese Commissie om de vergunning met tien jaar te verlengen kreeg vorige maand bij een bijeenkomst van experts van de 27 lidstaten geen gekwalificeerde meerderheid. Onder meer België en Nederland onthielden zich bij de stemming. Hierdoor ligt het voorstel donderdag opnieuw voor ter stemming, ditmaal in een beroepscommissie.

In de open brief aan de Nederlandse en Belgische ministers van Landbouw, Volksgezondheid en Omgeving stellen 291 wetenschappers, onder wie 132 Belgische, tekortkomingen in de risicobeoordeling aan de kaak. Onafhankelijk en recent onderzoek wordt volgens hen momenteel niet ernstig in rekening gebracht. De wetenschappers spreken van een "verouderd beoordelingskader" bij het Europees Voedselveiligheidsagentschap EFSA.

Met de huidige procedure is het onmogelijk te bepalen of glyfosaat veilig is

291 wetenschappers

“Uitermate relevante en onafhankelijke studies, bijvoorbeeld over een mogelijk verband tussen de ziekte van Parkinson en het gebruik van glyfosaat, worden niet in rekening gebracht”, stelt de open brief. "Men kan niet simpelweg blijven beweren dat er geen wetenschappelijk bewijs is voor het verband tussen glyfosaat en de ziekte van Parkinson", stelt neuroloog Patrick Santens van UZ Gent. "Er is te veel onderzoek dat in die richting wijst en dat zou moeten aanleiding geven tot een verbod op gebruik van het middel.”

De wetenschappers verwijzen ook naar andere hiaten. Zo zou 'oxidatieve stress', een proces in het lichaam dat tot kanker kan leiden, niet meegenomen zijn bij de risicobeoordeling. “En alarmerende aanwijzingen over een link tussen glyfosaat en long- en darmgezondheid en gedragsveranderingen, werden onvoldoende onderzocht", klinkt het. Daarnaast blijft voor veel wetenschapper ook de impact op de biodiversiteit een zorgpunt.

46 organisaties vragen een totaalverbod op glyfosaat
Uitgelicht
Een totaalverbod op glyfosaat, zo vragen 46 Belgische milieu-, landbouw-, gezondheidsorganisaties en alle ziekenfondsen in een open brief. Het gebruik van het pesticide is sin...
22 juni 2023 Lees meer

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek