25.000 euro extra voor geurloze varkensstal

Een geurloze varkensstal opent vrijdag de deuren in Borgloon. "Weggegooid geld", reageert geurpsycholoog Henk Aarts in Het Laatste Nieuws.
20 augustus 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:50
Lees meer over:

Een hypermoderne varkensstal opent vrijdag de deuren in Borgloon. In totaal investeerden Jean-Paul Haesen en Cindy Hargot 750.000 euro in het nieuwe complex. Het wordt de eerste geurloze varkensstal in Vlaanderen, bloklettert Het Laatste Nieuws. "Weggegooid geld. Een varkensstal mag je best ruiken", reageert geurpsycholoog Henk Aarts.

"We hebben een biologische luchtwasser van 25.000 euro boven de stal geïnstalleerd", legt varkensboer Jean-Paul Haesen uit. "De installatie zuivert de lucht van ammoniak en de bijhorende geur. Met behulp van een computer wordt de luchtkwaliteit dag en nacht gemeten. De luchtwasser verbruikt één miljoen liter water per jaar, maar die hoeveelheid recupereren we uit de put met regenwater".

Of het zin heeft om zoveel geld te pompen in geurreductie? "Het typeert de moderne Vlaming", zegt ingenieur Isabelle Van Leuven, technologisch adviseur van Senstech, het Vlaams Adviescentrum voor Sensoriek van Voedingsmiddelen. "Wel op de boerenbuiten willen gaan wonen, maar boos worden als het daar eens anders ruikt dan in de stad. Stadsmensen reageren heftiger op geuren waar mensen die op het platteland opgroeiden helemaal geen aanstoot aan nemen".

"Gek is dat", vindt ook professor Henk Aarts, als geurpsycholoog verbonden aan de universiteit van Utrecht. "Wat heeft het voor zin dat één boer zijn varkensstal van dure luchtfilters voorziet? Daarrond staan boerderijen waar zo'n filters niet gebruikt worden. Je zal daar in de buurt dus altijd wel ruiken dat er varkens, koeien en andere dieren rondlopen. Op zich is daar niks mis mee. Ik denk dat die boer zijn geld beter voor andere dingen had kunnen gebruiken".

Voor zonnepanelen bijvoorbeeld. Maar ook daar heeft Haesen aan gedacht. 180 stuks werden geïnstalleerd op de stal met een capaciteit van 800 varkens. "De panelen leveren 36.000 kilowattuur per jaar op. Die hoeveelheid energie is goed voor 45 procent van ons totale stroomverbruik", vertelt de boer. 

Buren en collega's kunnen vrijdag een kijkje nemen in de nieuwe stal, die gelegen is in de Haagsmeerstraat in Gors-Opleeuw. Er worden ongeveer duizend bezoekers verwacht, en dus zal de straat afgesloten worden voor het verkeer. Eric Awouters, de burgemeester van Borgloon, zorgt voor de officiële opening.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek