2020 krijgt titel van warmste jaar ooit in Europa

De weersomstandigheden van het afgelopen jaar scoorden bovengemiddeld. De temperatuur was in Europa het hoogst sinds het begin van de metingen en klom minstens 0,4 graden Celsius hoger dan de vijf voorgaande recordjaren. Er werd ook een nieuw neerslagrecord gevestigd. Dat stelt Copernicus, de klimaatdienst van de EU, in zijn jaarlijkse klimaatrapport.

26 april 2021  – Laatste update 26 april 2021 18:02
Lees meer over:

Het jaar 2020 zal niet alleen in de geschiedenisboeken worden opgenomen door de coronacrisis. Ook de klimaatomstandigheden zorgen ervoor dat 2020 een speciale plek krijgt. Het klimaatrapport van Copernicus schetst namelijk een alarmerend beeld van de klimaatopwarming. De temperaturen blijven algemeen stijgen en voor Europa werd de hoogste jaartemperatuur ooit geregistreerd. Die lag minstens 0,4 graden Celsius hoger dan die van de voorgaande vijf warmste jaren, die bovendien allemaal in het afgelopen decennium vielen.

Ook de herfst en winter in Europa waren de warmste die ooit zijn opgetekend. De winter vestigde een nieuw record door meer dan 3,4 graden Celsius boven het gemiddelde van de periode 1981 tot 2010 uit te komen.

“Het rapport bevat een uitgebreide analyse van relevante Europese klimaatgebeurtenissen, neemt daarin meerdere belangrijke klimaatindicatoren mee en plaatst deze in het juiste perspectief, ook binnen de wereldwijde context”, zegt Carlo Buontempo, directeur van de dienst voor klimaatverandering van Copernicus. “Het samenspel van variabelen zoals temperatuur, zeeijs, neerslag, rivierafvoer of bodemvochtigheid kan alleen geanalyseerd worden als alle onderdelen van ons klimaatsysteem gemonitord worden. Dan pas kunnen we de veranderende klimaattrends begrijpen en herleiden naar de oorspronkelijke data. Het is belangrijker dan ooit dat we de beschikbare informatie gebruiken om de klimaatverandering te beperken en toekomstige risico’s zo snel mogelijk verminderen.”

Neerslagrecord

In februari 2020 werd een groot deel van Europa getroffen door bovengemiddelde hoeveelheden neerslag als gevolg van verschillende zware regenbuien. In Noordwest-Europa werd deze natte periode gevolgd door één van de droogste periodes van de afgelopen 40 jaar, zowel wat betreft bodemvochtigheid als regenval. Deze overgang van nat naar droog had een opmerkelijke impact op het hele continent, want hij leidde tot een verschuiving van hoge naar lage rivierafvoer in delen van Noordwest-Europa, zoals het stroomgebied van de Rijn. Voor Europa was de gemiddelde rivierafvoer in april en mei de laagste sinds 1991.

Ook de storm Alex van begin oktober, de eerste van het winterseizoen 2020-21, droeg bij aan het neerslagrecord. De ongebruikelijk hoeveelheid neerslag brak namelijk dagrecords in het VK, het noordwesten van Frankrijk en in de zuidelijke Alpen. Ook de Franse en Italiaanse kanten van de Maritieme Alpen werden getroffen door regenval die op sommige plaatsen meer dan driemaal het gebruikelijke oktobergemiddelde bereikte. Storm Alex leidde tot een bovengemiddelde rivierafvoer in grote delen van West-Europa, met verwoestende overstromingen in sommige regio’s tot gevolg.

Meer leesvoer vind je in het rapport van Copernicus.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek