20 miljard dollar voor voedselzekerheid in arme landen
nieuwsDe leden van de G8 en de andere landen die uitgenodigd werden op de top in het Italiaanse L'Aquila, hebben zich vrijdag voorgenomen om de komende jaren 20 miljard dollar uit te trekken om de voedselzekerheid in de wereld te garanderen. Dat blijkt uit een gemeenschappelijke verklaring.
Die som dient in de eerste plaats om de duurzame ontwikkeling van de landbouwsector te verzekeren, maar acute voedselhulp wordt niet helemaal uit het oog verloren, zo schrijven de leiders van de G8, opkomende grootmachten en Afrikaanse landen. Ook kondigden de deelnemers aan de G8-top aan dat ze het partnerschap om de toegang tot water op het Afrikaanse continent zullen versterken.
De G8 en de uitgenodigde Afrikaanse landen Algerije, Angola, Egypte, Ethiopië, Libië, Nigeria, Senegal, Zuid-Afrika en de Afrikaanse Unie zeggen "bezorgd te zijn om de toenemende waterschaarste en het dramatische tekort aan een duurzame toegang tot water en sanitaire installaties in talrijke Afrikaanse landen".
De G8 is ook van plan op te treden tegen internationale speculatie met de prijzen van olie en sommige levensmiddelen, zo heeft de Italiaanse premier Silvio Berlusconi vrijdag gezegd na afloop van de topbijeenkomst. De leiders van de G8 bespraken dit probleem met het Internationaal Monetair Fonds, de Wereldbank en de OESO. Ze gaven hen de opdracht initiatieven voor te stellen, legde Berlusconi aan de pers uit. Volgens de premier is de internationale speculatie herbegonnen, vooral op de prijzen van olie, maar ook op die van soja, graan en rijst.
De speciale gezant van de Verenigde Naties inzake het recht op voedsel, de Belg Olivier De Schutter, heeft in een reactie gezegd dat de grootste economieën van de wereld niet genoeg doen om de hongerigen te voeden. De Schutter juicht de belofte toe om de landbouwhulp en -investeringen te verhogen, maar zegt dat het "niet genoeg" was.
De VN-expert wil dat de rijkste landen ook de volatiliteit van de voedselprijzen, sociale bescherming, duurzame productie en arbeidsrechten aanpakken. Hij wil ook dat er een systeem komt om voedsel en landbouw internationaal te beheren en coördineren. Volgens de VN lijden ruim een miljard mensen honger.
Bron: Belga