1,5 miljoen euro extra budget om asbest te verwijderen van landbouwdaken

Op zo’n 6 maanden tijd is het volledige budget dat aanvankelijk was voorzien voor de asbestverwijdering, opgebruikt. In totaal hebben zich al 1.807 landbouwers aangemeld om hun asbestdak te laten vervangen, samen goed voor 1,3 miljoen vierkante meter dak. Vlaams omgevingsminister Zuhal Demir (N-VA) maakt extra budget vrij.

9 mei 2022  – Laatste update 11 mei 2022 6:59
Lees meer over:

Land- en tuinbouwers met een landbouwnummer kunnen via het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds (VLIF) een subsidie aanvragen voor de renovatie van asbestdaken op hun stallen, hangars en magazijnen. Met een sectorprotocol wil de Vlaamse overheid inzetten op het versneld verwijderen van asbestdaken, want ongeveer 25 procent van alle asbestdaken in Vlaanderen situeert zich namelijk nog in de land- en tuinbouwsector.

Eind september 2021 verdubbelde de Vlaamse regering het subsidiebudget al eens en de oproep is een groot succes. Op 30 maart 2022 had OVAM al 1.807 aanmeldingen gekregen, waarvan er ondertussen 1.453 zijn goedgekeurd en er nog meer dan 300 op de wachtlijst staan. In 79 procent van de gevallen gaat het om een vervanging van het dak. 12 procent voorziet in een sloop met heropbouw en 9 procent plant een sloop zonder heropbouw. “Hieruit kunnen we concluderen dat het bij het merendeel van de aanmeldingen gaat over actieve land- en tuinbouwers”, stelt Demir.

0

vervangt het dak

0

sloopt en herbouwt

0

sloopt zonder herbouw

Door het grote aantal aanvragen is het budget van drie miljoen euro dat oorspronkelijk voorzien was, al uitgeput. N-VA-parlementslid Sofie Joosen wilde van de minister weten of er extra budget zou worden voorzien aangezien er nog steeds aanmeldingen binnen komen en of OVAM intussen werkt met een wachtlijst. “De positieve impact van asbestsanering kan moeilijk onderschat worden. Niet alleen op ieders gezondheid, maar ook door de vermindering van CO2-uitstoot door het leggen van nieuwe en beter geïsoleerde daken”, aldus Joosen.

Dat budget komt er. Boven op de 3 miljoen euro die in september 2021 was voorzien, goed voor zo'n 1.000 aanvragen, zal de minister aan de regering vragen om nog eens 1,5 miljoen euro extra budget vrij te maken. "Je ziet het niet en je voelt het niet, maar asbest is een sluipmoordenaar. We sparen dan ook kosten noch moeite om Vlaanderen stap voor stap asbestvrij te maken. Maar het werk is nog niet af. We moeten nu opnieuw middelen vrijmaken om de vele Vlaamse stallen verder van asbest te ontdoen", klinkt het.

Volgens Demir blijkt uit overleg tussen de landbouworganisaties en OVAM dat de landbouwers erg tevreden zijn met het ontzorgingsaanbod zoals het vandaag is uitgerold. Dat houdt in dat landbouwers die zich aanmelden, binnen het jaar het asbestdak moeten laten ophalen door OVAM. Dat gebeurde intussen al op 300 locaties. “De effectieve ophaling volgt het tempo van de aanmeldingen nog niet”, beseft de minister. Landbouwers moeten een concrete datum kunnen inplannen en zijn daarvoor bijvoorbeeld afhankelijk van de planning van een dakaannemer. Om het tempo te verhogen, zal de overheid meer inzetten op communicatie om de landbouwers aan te moedigen om een concrete datum in te plannen.

Tijdelijke premie voor wie van asbestdak een zonnedak maakt
Uitgelicht
Wie dit jaar de asbest uit zijn dak verwijdert en er zonnepanelen op legt, kan rekenen op een tijdelijke en eenmalige premie. De Vlaamse regering trekt hiervoor 23 miljoen eur...
21 februari 2022 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek