13% Nederlandse ESBL-patiënten draagt pluimveevariant

Uit Nederlands onderzoek blijkt dat niet meer dan 13 pct van de Nederlandse patiënten met een ziekmakende ESBL-bacterie, een variant heeft die gelijkenis vertoont met de ESBL die in het Nederlandse pluimveevlees wordt aangetroffen. Het aantal patiënten dat ziek wordt na besmetting met de ESBL-bacterie, is bij onze noorderburen toegenomen.
27 april 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:11
Lees meer over:

Uit Nederlands onderzoek blijkt dat niet meer dan 13 pct van de Nederlandse patiënten met een ziekmakende ESBL-bacterie, een variant heeft die gelijkenis vertoont met de ESBL die in het Nederlandse pluimveevlees wordt aangetroffen. Het aantal patiënten dat ziek wordt na besmetting met de ESBL-bacterie, is bij onze noorderburen toegenomen tot ongeveer 200 ernstige infecties per jaar.

Professor Dik Mevius van de Wageningen Universiteit zegt dat weliswaar niet vast staat dat een deel van de besmettingen bij de mens komt door besmet pluimveevlees, maar dat het wel de meest logische verklaring is, gezien de mate van besmetting van het pluimveevlees, het grote aantal dieren en de overeenkomsten tussen de pluimvee-ESBL en de varianten die bij de mens worden gevonden. “Maar ik heb ook gezegd, dat het probleem niet opgelost is als we die 13 pct besmettingen wegnemen. Het merendeel van de ESBL’s die we vinden, hebben toch te maken met besmettingen van mens op mens”.

De Maastrichtse microbioloog Ellen Stobberingh zegt dat de resistentie in Nederland het laagst is van heel Europa. “Het antibioticagebruik bij mensen in Nederland is ook het laagst van Europa. We zien wel dat het veterinair gebruik in Nederland hoog is. Maar als er een rechtstreeks verband is tussen het veterinair gebruik en de resistentie bij mensen, zou je verwachten dat ook de resistentie bij mensen hoog is. Dat is niet zo. We moeten zeker kijken naar het veterinair gebruik van antibiotica. Maar we moeten ook kijken naar het humane gebruik”, aldus Strobberingh.

Sinds het begin van deze eeuw worden menselijke ESBL-bacteriën gevonden. ESBL-bacteriën hebben een ander soort resistentie tegen antibiotica dan bijvoorbeeld de multiresistente MRSA-bacterie. De ESBL-bacterie kan zich actief wapenen tegen antibiotica met behulp van enzymen.

Bron: Agrarisch Dagblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek