11.11.11 kookt van woede door honger in de wereld
nieuwsDe millenniumdoelstelling om de honger tegen 2015 te halveren, wordt niet gehaald. Daarom gaat 11.11.11 zich de komende twee jaar vastbijten in honger, en vooral in de antwoorden op dit levensbedreigend probleem. De campagne van 2013 heet 'Ik Kook Van Woede'. Met een hartverwarmende soepactie en een ludieke Angry Food Faces-tool kunnen mensen hun betrokkenheid tonen.
Op 11 november 1966 werd 11.11.11, de koepel van de Vlaamse noord-zuidbeweging, opgericht om honger in Afrika te bestrijden. Bijna 47 jaar later meldt de FAO dat er nog steeds 842 miljoen mensen chronisch honger lijden. Hoog tijd voor 11.11.11 om nogmaals op de nagel te slaan. Met een tweejarige campagne over de strijd tegen de honger keert zij terug naar de roots. In tegenstelling tot 47 jaar geleden gaat het niet alleen over geld ophalen om honger te bestrijden, maar vormt de campagne een combinatie van sensibilisering, publieke actie en politieke druk.
In een stevig basisdossier zet 11.11.11 alle feiten nog eens op een rij. Honger in de wereld blijft schokkend stabiel. In Azië en Subsahara-Afrika is er zelfs een toename van het aantal mensen met honger, zowel in absolute als in relatieve cijfers. Nog altijd zijn er 842 miljoen hongerigen: 203 miljoen Indiërs, 158 miljoen Chinezen, in totaal 553 miljoen Aziaten, 21 procent van de Afrikanen (247 miljoen) en 10 procent Latijns-Amerikanen (47 miljoen). Eén op acht lijdt chronisch honger. "Ontstellende cijfers", aldus 11.11.11, "en ze houden nog geen rekening met mensen die enkel sporadisch door honger getroffen worden (in het droogseizoen bijvoorbeeld) of zij die te eenzijdig eten (nog eens één op acht mensen).
Een kwart van de wereldbevolking heeft dus systematisch problemen om aan voldoende voedsel te geraken. We produceren met zijn allen anderhalve keer de benodigde hoeveelheid voedsel. Dat is dus het probleem niet. Door een combinatie van factoren geraakt dit eten echter niet bij de juiste mensen. Volgens 11.11.11 is dat een gevolg van armoede, maar ook van voedselspeculatie, de klimaatverandering, het gebruik van biobrandstoffen, landroof of slechte handelsakkoorden. "Dit maakt van honger een probleem dat om politieke oplossingen vraagt", klinkt het.
"Uit onze enquête blijkt dat veel mensen zich machteloos voelen of denken dat de hongerproblematiek niet opgelost kan geraken. Dat willen we veranderen in deze campagne door sensibilisering en door politieke druk. Wereldleiders, maar ook onze eigen politici, zeggen dat ze het oplossen van de voedselproblematiek een warm hart toedragen, maar ontwikkelen geen beleid tegen honger. Nochtans liggen er hier bij ons heel wat oorzaken van die hongerproblematiek", zegt directeur Bogdan Vanden Berghe.
Met de 'Ik Kook Van Woede'-campagne zet 11.11.11 de verontwaardiging over de hongercijfers om in actie. Net als vorig jaar met 'Sing for the Climate' krijgt de Vlaming de kans om zijn betrokkenheid te tonen. In het weekend van 18, 19 en 20 oktober roept 11.11.11 zo veel mogelijk mensen de straat op om soep te koken en uit te delen. Tv-kok Jeroen Meus ondersteunt de oproep in een videoboodschap. Op de campagnewebsite gaven ruim 230 groepen en 130 scholen al aan dat ze soep zullen uitdelen. Ook de horeca en bedrijven engageren zich, wat goed is voor nog eens 90 initiatieven.
Mensen die online hun verontwaardiging willen uiten, kunnen dat eveneens. Via een ludieke Angry Food Faces-tool kunnen zij creatief aan de slag gaan en tegelijk een nationale petitie tekenen. Dat zet de eisen van 11.11.11 kracht bij. Kort samengevat luiden die als volgt: "Doe niet aan voedselspeculatie want dat drijft voedselprijzen kunstmatig de hoogte in en maakt ze onvoorspelbaar. Biobrandstoffen mogen niet concurreren met voedselproductie. Stop de landroof in ontwikkelingslanden voor de teelt van exportgewassen. En, tot slot, voer een rechtvaardig klimaatbeleid dat de uitstoot vermindert en duurzame landbouw stimuleert."
Meer info: Ik Kook Van Woede
Beeld: 11.11.11