10.000 handtekeningen tegen uitbreiding vossenjacht

Vogelbescherming Vlaanderen en Natuurpunt hebben op drie maanden tijd zo'n 10.000 handtekeningen verzameld tegen de mogelijke uitbreiding van de vossenjacht. De petitie werd overhandigd aan Vlaams minister van Natuur Joke Schauvliege (CD&V). Volgens beide organisaties is een uitbreiding van de vossenjacht niet nodig om pluimvee te beschermen.
19 januari 2011  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:14
Lees meer over:

Vogelbescherming Vlaanderen en Natuurpunt hebben op drie maanden tijd zo'n 10.000 handtekeningen verzameld tegen de mogelijke uitbreiding van de vossenjacht. De petitie werd dinsdag overhandigd aan Vlaams minister van Natuur Joke Schauvliege (CD&V). Volgens beide organisaties is een uitbreiding van de vossenjacht niet nodig om pluimvee te beschermen. "Afschermen is doeltreffender", klinkt het.

Vogelbescherming Vlaanderen en Natuurpunt vrezen dat minister Schauvliege een intensievere bejaging van de vos wil toelaten. Dat zou onder meer moeten toelaten om de schade aan het pluimvee te beperken. Maar volgens de organisaties is het pluimvee beter beschermd door een degelijke afscherming dan door een uitbreiding van de vossenjacht. "Dit kan eenvoudig door de dieren 's avonds onder te brengen in een afgesloten nachthok of door het plaatsen van een vossenvrije ren", luidt het.

"Wanneer sterfte binnen de vossenpopulatie toeneemt - bijvoorbeeld door extra bejaging - neemt ook de voortplanting toe", stelt Vogelbescherming Vlaanderen. "Meer jongen worden geboren die op hun beurt meer kans hebben om te overleven. Wanneer een vos sterft, komt er een territorium vrij voor een meestal jongere vos. Die jonge dieren zijn minder dominant waardoor meer vossen op eenzelfde oppervlakte kunnen leven", wijst de organsatie op de beperkingen van bejaging.

Vogelbescherming Vlaanderen maakt op zijn website ook bekend dat de beslissing van de burgemeester van Koksijde om de jacht op vossen het hele jaar toe te laten, geschorst is. "De burgemeester kan zich niet op artikel 135 van de gemeentewet beroepen omdat de vos - als natuurlijke predator aan de top van de voedselketen - niet aanzien wordt als een plaag omdat diens aantallen worden geregeld door de draagkracht van de biotoop", verduidelijkt Jan Rodts van Vogelbescherming Vlaanderen

De gewone jacht op de vos is open in het Vlaams Gewest van 1 oktober tot en met 14 februari. Onder bepaalde voorwaarden kunnen vossen buiten die periode bestreden worden, maar het is enkel de minister die daarover kan beslissen. Over een uitbreiding of versoepeling van de vossenjacht is nog niets definitief beslist. Er wordt gewacht op een advies van de Milieu- en Natuurraad Vlaanderen (Minaraad) over het Jachtvoorwaardenbesluit. Dat advies wordt eerstdaags verwacht.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek