header.home link

1.000 ha extra erkende natuurreservaten in 2020

22 december 2020

In 2020 kwamen er maar liefst 1.000 ha erkende natuurreservaten bij in Vlaanderen. Tegelijk werd de toegankelijkheid verbeterd voor een even grote oppervlakte bestaande natuurreservaten. “Het afgelopen jaar klonk de roep naar toegankelijke natuur dicht in de buurt harder dan ooit”, reageert Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir. “Het blijft onze prioriteit om Vlaanderen groener te maken.” Het gaat om gebieden beheerd door Natuur en Bos, Natuurpunt en Limburgs Landschap.

Lees meer over:

Doorheen 2020 gaf Vlaams minister Zuhal Demir een erkenning aan 12 gebieden beheerd door Natuurpunt, goed voor een extra oppervlakte van 93,28 ha. Ook de natuurvereniging Limburgs Landschap vzw is goed voor 91,18 ha via twee bijkomende natuurreservaten. De Vlaamse overheid zorgde voor 813,09 ha via vier bijkomende natuurreservaten. In totaal is dat goed voor 997,55 ha.

“Voor elk erkend reservaat moet ook een toegankelijkheidsplan opgemaakt worden, zodat bezoekers maximaal kunnen genieten van de natuur die er floreert zonder de draagkracht van het gebied aan te tasten. Een win-win dus voor mens én natuur”, reageert de minister. “Daarom werd ook de bestaande erkenningen van natuurreservaten hernieuwd zodat ook een actuele toegankelijkheidsregeling mogelijk werd voor meer dan 1.000 ha natuurreservaten”.

Eind vorig jaar erkende de minister ook al 51 bijkomende gebieden als natuurreservaat, goed voor een oppervlakte van 682,5 ha natuur extra onder effectief natuurbeheer. Die dossiers dateerden toen allemaal van de periode voor oktober 2017.


Om erkend te kunnen worden als natuurreservaat moet een terrein belangrijke habitats, populaties van inheemse dier- en plantensoorten en milieu van hoge natuurkwaliteit en hoge biodiversiteit. Van de hernieuwde natuurreservaten is de hoofdbrok in beheer van Natuur en Bos (921 ha), Natuurpunt (111,15 ha) en Limburgs Landschap vzw (42,22 ha). In totaal goed voor 1.074,37 ha.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek