Zuid-Amerikaanse steakhuizen houden hart vast

nieuws
De Zuid-Amerikaanse steakhuizen in ons land beleven onzekere tijden. Twee maanden geleden sloot de EU een tijdlang de grenzen voor Braziliaans rundvlees en de voorbije dagen deden in Argentinië geruchten de ronde dat douanediensten de inscheping van exportvlees verhinderden om de inflatie op de eigen consumentenmarkt tegen te gaan. Sandro Barrush van Parrillada Argentina in de Antwerpse Anneessensstraat prijst zich gelukkig dat hij net nog een containertje verse filets en entrecotes uit zijn vaderland heeft aangeleverd gekregen.
7 april 2008  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:03
De Zuid-Amerikaanse steakhuizen in ons land beleven onzekere tijden. Twee maanden geleden sloot de EU de grenzen voor Braziliaans rundvlees een tijdje en de voorbije dagen deden in Argentinië geruchten de ronde dat douanediensten de inscheping van exportvlees verhinderden om inflatie op de eigen consumentenmarkt tegen te gaan. Sandro Barrush van Parrillada Argentina in de Antwerpse Anneessensstraat prijst zich gelukkig dat hij net nog een containertje verse filets en entrecotes uit zijn vaderland heeft aangeleverd gekregen.

"De Argentijnse boeren verkopen liever aan Europa. De regering heeft daar een stokje voor gestoken". Volgens Barrush zijn de prijzen de jongste maanden waanzinnig gestegen. "Een Argentijnse filet kost 31 euro per kilo in aankoop. Ik verdien daar zelf niks meer aan". Toch weigert hij een Belgische witblauw-steak op de grill te leggen. "De smaak is niet te vergelijken. Argentijnse runderen krijgen veel meer tijd dan jullie runderen om uit te groeien. Ze voeden zich met grassen op de prairies".

"Hopelijk leveren de onderhandelingen tussen de regering en de boeren iets op, want ik moet binnen enkele weken opnieuw Argentijns vlees kunnen krijgen, anders heb ik een groot probleem. Steaks uit Uruguay of Ierland zouden een waardig alternatief kunnen zijn, maar die markten zijn te klein. Dan wordt het meteen weer even duur", aldus Barrush. Hij lijkt op zijn wenken bediend te worden, want de Argentijnse regering zou volgens de krant Clarin van plan zijn om de maandelijkse uitvoerquota voor rundvlees op te trekken van 40.000 naar 45.000 ton.

VLAM denkt intussen dat de tijdelijke schaarste van Zuid-Amerikaanse biefstuk weinig invloed zal hebben op de prijzen van de Belgische biefstuk. Een goede Belgische witblauw-biefstuk kost zo'n 20 euro per kilo, een gezinsbiefstuk van tweede kwaliteit zo'n 16 euro per kilo. "Mogelijk komt er in het buitenland nu een grotere vraag naar Belgisch rundvlees, maar dat prijseffect zal minimaal blijven", denkt Leen Guffens van Vlam.

Ook Delhaize en Carrefour verwachten geen stijging van de Belgische biefstukprijzen. "Het aandeel Argentijns rundvlees in ons gamma is zeer klein", zegt Lars Vervoort van Carrefour. "Wij voelen natuurlijk die moeilijke toelevering en hoge prijzen van het Zuid-Amerikaans vlees. Maar voorlopig hebben we die nog niet doorgerekend naar de consument. Als de problemen in Argentinië aanhouden, willen wij de Ierse biefstuk als alternatief voor de Argentijnse naar voor schuiven".(KS)

Bron: Gazet van Antwerpen</i>

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek