header.home link

“Zet vaart achter AVP-vrije status voor ons land”

21 september 2020

CD&V roept federaal Landbouwminister Denis Ducarme (MR) op om snel werk te maken van de AVP-vrije status voor België. Het laatste geval van Afrikaanse varkenspest in ons land dateert van 1 oktober 2019. “Als ons land gespaard blijft van een nieuwe opflakkering, betekent dit dat we binnenkort exact 1 jaar vrijgesteld zijn van de ziekte”, stelt Kamerlid Leen Dierick (CD&V). “Het AVP-vrije statuut is belangrijk om weer toekomstperspectief te bieden aan onze varkenssector.”

Lees meer over:

Begin september 2018 doken in België de eerste besmettingen van Afrikaanse varkenspest (AVP) op bij everzwijnen in de provincie Luxemburg. AVP is ongevaarlijk voor mensen, maar wel dodelijk voor dieren. Ook al is het virus nooit overgegaan op gedomesticeerde varkens, ondervindt de varkenshouderij sinds dan hinder van de Afrikaanse varkenspest. Heel wat afzetmarkten, waaronder de Chinese, sloten immers hun deur voor Belgisch varkensvlees.

Besmettingen in Duitsland

Afgelopen dagen werden er 6 nieuwe besmettingen vastgesteld in Duitsland, meer specifiek in het district Oder-Spree gelegen aan de Poolse grens, waarmee het totaal op 13 komt in ons buurland. Deze nieuwe besmettingen kunnen een negatieve impact hebben op de Belgische varkenssector. Het risico bestaat immers dat Duitse vleesbedrijven de Europese markt zullen overspoelen met varkensvlees, als gevolg van de embargo’s die ondertussen al werden ingeroepen door verschillende niet-EU landen. Door de onrust zijn de prijzen voor het varkensvlees gekelderd, wat een dubbele klap is voor onze varkenssector, nu België nog steeds niet AVP-vrij is verklaard.

Belgische export opnieuw opkrikken

Sinds de varkenspest in ons land ontdekt werd in 2018, hebben heel wat landen een verbod ingevoerd voor de import van Belgisch varkensvlees. Deze landen hebben op hun beurt varkensvlees van elders moeten importeren. “Het is belangrijk dat de Belgische export van varkensvlees zo snel mogelijk opnieuw op niveau van voordien komt”, benadrukt Dierick. “Ik roep minister Ducarme dan ook op om vaart te zetten in het voeren van diplomatieke onderhandelingen om de export weer op niveau te krijgen en de bestaande of nieuwe afzetmarkten te verzilveren.”

Ook Boerenbond riep eerder al op om de AVP-vrije status snel te bekomen. “De AVP-vrije status kan ons minder afhankelijk maken van de prijsvorming in Duitsland, wat in de huidige situatie meer dan nodig zal zijn”, klonk het. Daarnaast moet voor de landbouworganisatie ook werk gemaakt worden van een doortastende aanpak van de problematiek. “Het is uitkijken naar het plan dat minister Zuhal Demir deze maand hiervoor zal voorstellen.”

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek