"Zeeuwse mosselen worden twee keer zo duur"
nieuwsDe in België geliefde Zeeuwse mossel wordt gekweekt in de Oosterschelde en in de Waddenzee, maar de helft van die mosselen wordt op prille leeftijd geïmporteerd uit de Duitse Waddenzee en uit Engelse en Ierse wateren. De jonge mosseltjes worden vervolgens opgekweekt in het Zeeuwse water om de typische milde smaak te krijgen. "Je proeft het verschil niet", aldus van Oost.
De Ierse mosselen zijn sinds een tiental jaren goed voor minstens een kwart van het hele Zeeuwse mosselbestand. Milieuverenigingen verzetten zich hier al langer tegen. Ze vrezen ervoor dat deze 'exoten' de lokale planten en dieren kunnen bedreigen. De milieuactivisten baseren zich op Europese regelgeving voor natuurbescherming. De Oosterschelde geldt als een beschermd staatsnatuurmonument.
Deze week hebben de verenigingen hun slag thuisgehaald bij de Raad van State, het hoogste rechtscollege van Nederland. Alle invoervergunningen voor Ierse mosselen worden ingetrokken. "Er is niet aangetoond dat het uitzaaien en weer opvissen van deze mosselen en oesters geen significante gevolgen kan hebben voor de natuurwaarden in het gebied", aldus de Raad van State.
De uitspraak is een strop voor de 129 Zeeuwse visserijbedrijven. Volgens Van Oost is het verbod buiten alle proporties. "Dan moeten ze ook maar zeeschepen verbieden de Schelde op te varen met ballastwater. Dat is zeewater dat ongeladen schepen in hun tanks doen voor een betere balans en dat wordt in zee geloosd voor ze geladen worden. Dat ballastwater komt uit verre gebieden en krioelt van exotisch leven. Daar kunnen wij nu ook een klacht tegen indienen".
Bron: Gazet van Antwerpen