Wordt Mariann Fischer Boel EU-landbouwcommissaris?

Ten laatste in de week van 23 augustus zal José Manuel Durao Barroso zijn EU-Commissie voorstellen. Dit heeft hij bevestigd bij een bezoek van de Franse premier Raffarin. Vandaag bestaat er reeds quasi zekerheid over de meeste namen, over de bevoegdheden is er wel nog speculatie. Mogelijk wordt de Deense Mariann Fischer Boel de nieuwe landbouwcommissaris.
29 juli 2004  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:53
Ten laatste in de week van 23 augustus zal José Manuel Durao Barroso zijn EU-Commissie voorstellen. Dit heeft hij bevestigd bij een bezoek van de Franse premier Raffarin. Vandaag bestaat er reeds quasi zekerheid over de meeste namen, over de bevoegdheden is er wel nog speculatie.

Het wordt journalisten zeer moeilijk gemaakt om de bevoegheidsverdeling te raden doordat nog onduidelijk is welke bevoegdheden er zullen bestaan. Momenteel zijn er bevoegdheden voor twintig commissarissen, de voorzitter inbegrepen. Dit moet worden opgetrokken naar 25. Niemand weet welke protefeuilles gecreëerd zullen worden. Bovendien is het de vraag hoe de strijd om de belangrijke economische bevoegdheden zal aflopen.

Van 23 van de 25 EU-lidstaten is de commissaris zo goed als zeker: Barroso (Portugal), Danuta Hübner (Polen), Günter Verheugen (Duitsland), Jacques Barrot (Frankrijk), Peter Mandelson (Groot-Brittannië), Vladimir Spidla (Tsjechië), Siim Kallas (Estland), Louis Michel (België), Markos Kyprianou (Cyprus), Stavros Dimas (Griekenland), Olli Rehn (Finland), Peter Balazs (Hongarije), Sandra Kalniete (Letland, nog onzeker), Dalia Grybauskaite (Litouwen), Viviane Reding (Luxemburg), Rocco Buttiglione (Italië) , Charlie McCreevy (Ierland), Joe Borg (Malta), Jan Figel (Slovakije), Janez Potocnik (Slovenië), Joaquin Almunia (Spanje), Margot Wallström (Zweden) en Benita Ferrero-Waldner (Oostenrijk).

In Nederland en Denemarken zijn er nog meerdere kandidaten. De keuze zou er echter beslecht worden door de eis van Barroso om minstens acht vrouwen in zijn Commissie te hebben. Beide landen zouden daarom een vrouw moeten afvaardigen: de Deense Mariann Fischer Boel en de Nederlandse Neelie Kroes zouden meteen wel kunnen rekenen op een belangrijke portefeuille, respectievelijk landbouw en transport.

Qua politieke aanhorigheid is er een meerderheid van conservatieven en christen-democraten, met zowat 12 op 25. Liberalen en socialisten stellen het elk met een vijf commissarissen. Enkele nieuwe commissarissen staan geboekt als partijloos.

Bron: Belga</i>

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek