header.home link

What's Cooking? trekt stekker uit overnameplannen Imperial

What's Cooking?, het vroegere Ter Beke, heeft beslist om de overname van zijn concurrent Imperial niet te laten doorgaan. Dat meldt het charcuteriebedrijf uit het Oost-Vlaamse Lievegem.

2 juni 2023  – Laatste update 2 juni 2023 16:41
Lees meer over:
whatscookingterbeke

What's Cooking? - vooral bekend om zijn charcuterie en lasagne van Come a Casa - kondigde in oktober 2021 aan dat het Imperial in België en Stegeman in Nederland zou overnemen van de Mexicaanse voedingsmultinational Sigma. Het bedrijf wilde zo de ommezwaai naar meer vegetarische en plantaardige producten versnellen. Imperial-Stegeman staat sterk in plantaardige alternatieven.

De overname stond al op losse schroeven nadat het auditoraat van de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) had voorgesteld om de transactie niet goed te keuren. Het college van BMA moest de knoop nog finaal doorhakken, maar What's Cooking? kiest zelf voor de vlucht vooruit en zet de overname nu al stop. Het bedrijf verkiest "duidelijkheid boven een nog verder aanslepend proces".

"We betreuren deze beslissing te moeten nemen", zegt CEO Piet Sanders. "Het is des te meer jammer dat een Europese groep met hoofdkantoor in België en internationale concurrentie nog steeds niet werd toegestaan om een ander bekend bedrijf met mooie merken en vestigingen in België en Nederland over te nemen."

What's Cooking? blijft wel achter zijn nieuwe strategie staan, maar die zal nu "in eerste instantie van binnenuit gedreven worden". Al zegt het bedrijf wel toekomstige overnameopportuniteiten te zullen blijven bekijken.

In een apart persbericht zegt de Mededingingsautoriteit dat ze nota heeft genomen van de stopzetting van de overnamepoging. "Als gevolg hiervan beëindigt BMA ook haar concentratiecontrole-onderzoek naar deze transactie", zegt ze. 

BMA was begin april een diepgaand onderzoek gestart naar de overnameplannen van What's Cooking? De auditeur beval nadien aan de transactie te verbieden. "Samen zouden ze veruit de grootste speler zijn geworden in de levering van droge worst/salami en producten op basis van gevogelte en zouden ze leidende marktposities hebben verworven in de levering van gekookte ham en paté, terwijl ze beperkte concurrentie ondervinden en de enige marktspelers zijn met een aanzienlijke positie op alle markten. We vreesden dan ook dat de voorgenomen transactie zou leiden tot een te verregaande marktconcentratie en hogere prijzen voor klanten en uiteindelijk voor consumenten", aldus de Mededingingsautoriteit.

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek