header.home link

Overname Imperial door What's Cooking? op losse schroeven

De geplande overname door vleesbedrijf What's Cooking? - het voormalige Ter Beke - van concurrent Imperial staat op losse schroeven. Het auditoraat van de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) stelt immers voor de transactie niet goed te keuren. Dat meldt het charcuteriebedrijf uit het Oost-Vlaamse Lievegem.

9 mei 2023  – Laatste update 10 mei 2023 8:50
Lees meer over:

What's Cooking? - vooral bekend om zijn charcuterie en lasagne van Come a Casa - kondigde in 2021 aan dat het Imperial in België en Stegeman in Nederland zou overnemen van de Mexicaanse voedingsmultinational Sigma. Het bedrijf wil zo de ommezwaai naar meer vegetarische en plantaardige producten versnellen: Imperial-Stegeman staat immers sterk in plantaardige alternatieven.

De Belgische en Nederlandse mededingingsautoriteiten buigen zich momenteel nog over de deal, maar het ziet ernaar uit dat alvast de BMA dwars zou kunnen liggen. Het auditoraat van de Belgische concurrentiewaakhond stelt voor om de overname niet goed te keuren, laat What's Cooking? weten. Het is nu aan het college van de BMA om de knoop door te hakken.

Concurrentiepositie

"What's Cooking? is het niet eens met het standpunt van de onderzoeksdienst, in het bijzonder omdat het voorbijgaat aan de internationale concurrentie waarmee de onderneming wordt geconfronteerd op een grensoverschrijdende markt voor de levering van voornamelijk homogene huismerkproducten", reageert het charcuteriebedrijf. Dat zal "in de komende dagen" zijn schriftelijke opmerkingen bij het niet-bindende voorstel van het auditoraat overmaken.

De beslissing over de toelaatbaarheid van de overname door de Nederlandse Mededingingsautoriteit is eveneens nog hangende, meldt het bedrijf.

In 2022 was What's Cooking? goed voor een omzet van 781 miljoen euro en telde het ruim 3.000 werknemers. Het bedrijf, met beursnotering in Brussel, heeft 12 fabrieken in België, Nederland, Frankrijk, Polen en het Verenigd Koninkrijk.

Imperial heeft vijf productievestigingen in België, Stegeman één in Nederland.

What's Cooking viert dit jaar zijn 75ste verjaardag. In de toekomst wil de groep, ooit opgericht als slagerij, zich meer toeleggen op alternatieve bronnen van eiwitten, met meer vegetarische en plantaardige producten. Concreet streeft het bedrijf ernaar om tegen 2030 minstens 15 procent vegetarisch of plantaardig te verkopen. Nu is dat nog minder dan 5 procent.

Voedingsbedrijf Ter Beke wordt "What’s Cooking?"
Uitgelicht
Het Oost-Vlaamse voedingsbedrijf Ter Beke legt niet langer de focus op vlees, maar wil meer vegetarische en plantaardige producten gaan aanbieden. Bij die nieuwe strategie hoo...
7 maart 2023 Lees meer

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek