header.home link

Weyts bestraft dierenmishandeling strenger

23 augustus 2021

Burgers en bedrijven die dieren mishandelen of verwaarlozen kijken aan tegen strengere straffen. “Wie dieren beestachtig behandelt, zal daarvoor een échte prijs betalen”, zegt Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA). “Dit is het sluitstuk van ons kordaat beleid voor meer dierenwelzijn. Wie niet wil horen, moet voelen”.

Lees meer over:
dierenwelzijn-mishandeling-hond-verwaarlozing-1280

Op dit moment riskeren mensen die een dier mishandelen of verwaarlozen maximaal 16.000 euro boete of 3 maanden cel bij een eerste vergrijp, of tot 100.000 euro boete en 18 maanden celstraf bij herhaaldelijke en zware mishandeling of verwaarlozing binnen een termijn van 3 jaar. Rechters kunnen bedrijven die dieren mishandelen voor maximaal 3 jaar sluiten en burgers definitief of voor 3 jaar verbieden om dieren te houden.

“In de praktijk is dat onvoldoende om ontradend en bestraffend te werken voor echte dierenbeulen”, aldus de minister. “De politie kan plegers die een eerste keer tegen de lamp lopen niet eens in voorhechtenis nemen, omdat de maximumstraf voor een eerste inbreuk te laag ligt. Veel recidivisten ontsnappen aan hun strengere straf omdat onderzoek en gerechtelijke behandeling vaak langer duren dan 3 jaar.”

Wat verandert er?

Daarom voorziet Weyts strengere en effectievere straffen voor burgers en bedrijven die dieren mishandelen of verwaarlozen. De boetes en mogelijke gevangenisstraffen worden fors verhoogd. Ernstige mishandeling of verwaarlozing zal vanaf het eerste feit bestraft kunnen worden met een boete tot 800.000 euro (x50) en een gevangenisstraf tot 5 jaar cel (x20).

Dat heeft ook tot gevolg dat de politie voor het eerst de mogelijkheid krijgt om daders van bij hun eerste vergrijp onmiddellijk aan te houden in voorlopige hechtenis. Er kan dan meteen een serieus onderzoek ingesteld worden. Recidivisten riskeren een boete tot 1.600.000 euro (x16) en een gevangenisstraf tot 10 jaar cel (x7).

We zetten een grote volgende stap, met een duidelijke boodschap: we pikken het niet meer dat je dieren mishandelt

Ben Weyts - Vlaams minister van Dierenwelzijn

De definitie van ‘recidivist’ wordt bovendien verruimd: vroeger moesten verschillende feiten gepleegd zijn binnen een periode van 3 jaar om te kunnen spreken over recidivisme: voortaan zal het gaan om een periode van 5 jaar. Zo zullen de echte dierenbeulen in de praktijk vaker de strengste straffen krijgen. Rechters krijgen de mogelijkheid om bedrijven die dieren slecht behandelen voor een termijn van 5 jaar of zelfs voor altijd te sluiten, ongeacht of er sprake is van recidive. Burgers kunnen voortaan voor een termijn van 5 jaar of zelfs voorgoed een verbod krijgen om dieren te houden.

Afschrikeffect   

De opbrengsten van de verhoogde boetes stromen in Vlaanderen naar het Dierenwelzijnsfonds, dat onder andere dient voor de goede opvang van in beslag genomen dieren, sensibiliseringscampagnes en wetenschappelijk onderzoek. Zo wordt dat geld gebruikt om dierenwelzijn te verbeteren.

“We maken werk van een afschrikkingsbeleid”, zegt Weyts. “Vroeger was er niet eens sprake van effectieve celstraffen voor mishandelaars. Een paar jaar geleden hebben we er dan voor gezorgd dat je effectief naar de gevangenis kon gaan als je dieren bleef mishandelen of verwaarlozen. Nu zetten we een grote volgende stap, met een duidelijke boodschap: we pikken het in Vlaanderen niet meer dat je dieren mishandelt. We hebben de capaciteit van de Inspectie Dierenwelzijn fors uitgebreid en breiden die nog verder uit. Elke politiezone en elk parket heeft ondertussen een specifieke verantwoordelijke voor Dierenwelzijn. Dit is dan de kroon op het werk: serieuze straffen voor dierenbeulen die het echt verdienen."

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek