nieuws

Wetenschappers kweken nieuwe vissoorten in aquacultuur

nieuws
In het kader van een EU-Interregprogramma voor de grensregio Vlaanderen-Nederland hebben onderzoekers van de K.U.Leuven en IMARES in Wageningen met succes twee duurzame vissoorten - de yellowtail kingfish en omegabaars - in aquacultuur gekweekt. Bij de presentatie van dit project werden de vissen in Leuven bereid door de topchefs Jeroen Meus, Toon Dierickx en Mart Scherp.
14 november 2011  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:16
Lees meer over:

In het kader van een EU-Interregprogramma voor de grensregio Vlaanderen-Nederland hebben onderzoekers van de K.U.Leuven en IMARES in Wageningen met succes twee duurzame vissoorten - de yellowtail kingfish en omegabaars - in aquacultuur gekweekt. Bij de presentatie van dit project werden de vissen in Leuven bereid door de topchefs Jeroen Meus, Toon Dierickx en Mart Scherp.

Het is de eerste keer dat deze vissoorten in Europa succesvol en duurzaam worden gekweekt. De twee soorten waar het om gaat zijn de omegabaars, een zoetwatervis die in Leuven wordt gekweekt en de zoutwatervis, yellowtail kingfish die in Yerseke in Zeeland wordt ontwikkeld.

De omegabaars is afkomstig uit zeeën in de omgeving van Australië. Het is een heel vette vis, van nature zeer rijk aan omega-3-vetzuren. Het maximale gewicht loopt op tot twee kilo en de lengte tot 40 cm. De yellowtail kingfish komt voor rond Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika en Chili en kan tot 2,5 m lang worden en 70 kilo zwaar.

Naast het kweken van de omegabaars en yellowtail kingfish worden er binnen het AquaVlan-project ook nog andere vissen in aquacultuur gekweekt, zoals snoekbaars, tilapia, zoetwaterkabeljauw en mosselen. Daarnaast wordt er ook nog gewerkt aan de optimalisatie van de teelt van zilte groenten als lamsoor en zeekraal. In totaal werken negen partners uit Vlaanderen en Nederland mee aan dit project.

Een duurzame aquacultuur realiseren in de grensregio is economisch interessant omdat wereldwijd de opbrengsten uit visserij stagneren, terwijl aquacultuur jaarlijks tot 10 procent groeit. De wereldwijde productie van aquacultuur is hierdoor even groot als de productie uit visserij. Het succes is echter sterk afhankelijk van de vissoort die gekweekt wordt.

Bron: Belga

Beeld: AquaVlan

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek