West-Vlaamse varkensboer zwaar gestraft voor milieuinbreuken

De correctionele rechtbank van Brugge heeft Martin T. (Taveirne), een 51-jarige varkensboer uit Oostkamp, veroordeeld tot zes maanden cel en een effectieve boete van één miljoen frank (24.789 euro). De landbouwer moet ook 5 miljoen frank (124.000 euro) aan vermogensvoordeel terugbetalen. Zeven jaar langmaakte hij zich schuldig aan overtredingen op de milieuwetgeving.
18 december 2001  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:52
De correctionele rechtbank van Brugge heeft Martin T., een 51-jarige varkensboer uit Oostkamp, veroordeeld tot zes maanden cel en een effectieve boete van één miljoen frank (24.789 euro). De landbouwer moet ook 5 miljoen frank (124.000 euro) aan vermogensvoordeel terugbetalen. Zeven jaar lang maakte hij zich schuldig aan overtredingen op de milieuwetgeving.

Zijn zoon Filip T. (26) kreeg drie maanden voorwaardelijke celstraf en een voorwaardelijke boete van 200.000 frank (4.958 euro). M.T. baatte varkensbedrijven uit in de Oostkampse deelgemeente Hertsberge en in Beernem. In zijn stallen zat zowat het dubbel van het aantal vergunde varkens.

De geproduceerde mest werd onder meer geloosd in de Leisterbeek die uitmondt in het kanaal Gent-Brugge. Ook 's nachts en bij regenweer werd mest uitgereden met niet bij de Mestbank geregistreerde voertuigen. De lozingen zorgden volgens het openbaar ministerie voor ernstige milieuschade.

Martin T. werd vrijgesproken voor het laattijdig indienen van aangiften bij de Mestbank. De rest van de feiten werd door de rechtbank bewezen geacht. Voor een deel van de feiten kreeg de varkensboer opslorping van straf bij eerdere veroordelingen voor identieke feiten.

De rechtbank noemde de varkensboer in het vonnis "asociaal en egoïstisch". Hij zou een groot gebrek aan respect hebben voor het leefmilieu. Zijn eigen belang zou boven het algemeen belang primeren. Hij schrikte er volgens de rechtbank ook niet voor terug om zijn eigen zoon in te schakelen om de inbreuken voort te kunnen zetten.

Filip T. werd voor de meeste feiten vrijgesproken gezien hij op het ogenblik van de feiten nog op school zat. Hij studeerde immers pas af in 1999 terwijl de jongste firma al in 1997 werd opgericht.

Het venijn zit onder de staart

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek