Wereldwijde consumptie kippenvlees in stijgende lijn

Sinds enkele jaren is de wereldwijde consumptie van pluimveevlees aan een opmars bezig. Die trend lijkt zich ook in 2021 verder te zetten, mede gedreven door de gevolgen van de Afrikaanse varkenspest.

11 januari 2021  – Laatst bijgewerkt om 11 januari 2021 18:11

In 2021 zal de productie van varkensvlees naar verwachting het sterkst groeien. Dat heeft alles te maken met de relance van de sector in Azië, die de zware gevolgen van de uitbraak van de Afrikaanse Varkenspest (AVP) heeft moeten incasseren. De pluimveesector kreeg door de coronacrisis af te rekenen met een rem op de groei van de productie. Maar verwacht wordt dat die in 2021 terug op peil wordt gebracht.

Gemiddeld consumeren mensen 43 kilogram vlees per jaar, zo blijkt uit cijfers van Our World Data.  Maar de vleesconsumptie per werelddeel is vaak heel verschillend. Zo is loopt de consumptie in de VS op tot ruim 100 kilogram per jaar per inwoner, terwijl die in India, waar veel vegetarisch gegeten wordt, minder dan 5 kilogram per jaar bedraagt.

De consumptie van vlees stijgt mee met een toenemende welvaart. In de afgelopen 50 jaar is de vleesconsumptie maar liefst verdrievoudigd. In 2018 was de wereldwijde vleesproductie goed voor 340 miljoen ton. Tussen 1961 en 2014 vertwaalfvoudigde de productie van pluimveevlees.

Jarenlang spande varkensvlees de kroon. Maar sinds de eeuwwisseling krijgt het varken stevige concurrentie van de kip. Uit cijfers van 2014 blijkt dat er wereldwijd gemiddeld 16 kilogram varkensvlees geconsumeerd wordt per inwoner, tegenover 15 kilogram pluimveevlees.

kippenvlees-buffet-pluimvee-1250x700
varkensvlees-1250x700

Daarbovenop komen de gevolgen van de AVP, die sinds 2018 de varkenssector onder druk zet. In Azië, en vooral China, ontstond een schaarste waardoor de prijzen de pan uit swingden. Hierdoor daalde de consumptie van varkensvlees en steeg die van pluimvee.

Consumptie daalt licht, maar Belgen blijven vleeseters

Het West-Europese eetpatroon is onderhevig aan veranderingen onder invloed van de eiwittransitie en de zoektocht naar duurzame alternatieven. Ook in België daalt de vleesconsumptie lichtjes. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van Statistics Belgium. Tussen 2010 en 2018 verminderde de consumptie van vlees met 8 procent, al tekent zich de laatste jaren een stagnatie op. In 2018 verorberde de Belg 58,4 kilogram vlees. Varkensvlees wordt nog steeds het meest gegeten (54%), gevolgd door runds-en kalfsvlees (19%) en gevogelte (17%).

vleesconsumptie-belgie-StatisticsBelgium

De verminderde vleesconsumptie ligt in lijn met de resultaten van een onderzoek van VLAM uit 2019, waaruit bleek dat vlees bij de meeste Belgen niet meer dagelijks op het menu staat. Statistics Belgium spreekt wel van “schijnbare vleesconsumptie” en berekent die op basis van productie, invoer en uitvoer. Het cijfer geeft weer hoeveel vlees er ter beschikking gesteld wordt op de binnenlandse markt.

Bron: Nieuwe Oogst / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek