nieuws

Weinig optimisme bij Belgische voedingsbedrijven

nieuws
De Belgische voedingsindustrie kijkt met een sombere blik naar de tweede helft van 2005. Slechts een kwart van de bedrijven verwacht een behoorlijke productietoename en de exportprijzen zijn aan het dalen. Een herhaling van de goede cijfers van 2004 zit er voor de voedingsindustrie niet in. Dat blijkt uit een rapport van de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB).
8 augustus 2005  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:55
De Belgische voedingsindustrie kijkt met een sombere blik naar de tweede helft van 2005. Slechts een kwart van de bedrijven verwacht een behoorlijke productietoename en de exportprijzen zijn aan het dalen. Een herhaling van de goede cijfers van 2004 zit er voor de voedingsindustrie niet in. Dat blijkt uit een rapport van de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB) over de economische ontwikkelingen in de voedingsindustrie.

Met een omzet van 31 miljard euro gaat het om de derde industriële sector van het land, na de metaal- en de chemienijverheid. Vorig jaar deden de Belgische voedingsbedrijven het erg goed, met een productiestijging van 4,9 procent. Die kwam er na de magere jaren 2002-2003.

Het CRB-rapport wijst als verklaring naar de aanhoudend goede verkoop op de binnenlandse markt en de uitstekende prestaties op de exportmarkten. Het toegenomen consumentenvertrouwen deed de voedingsverkoop in de Belgische winkels vorig jaar met 4,2 procent stijgen. De export ging zelfs met 5,2 procent omhoog, tot een bedrag van 15,8 miljard euro. Daarmee is iets meer dan de helft van wat de Belgische voedingsbedrijven produceren, bestemd voor het buitenland.

De prijsstijgingen uit 2004 maakten het positieve verhaal compleet. In eigen land gingen de producentenprijzen met 2,5 procent omhoog, in het buitenland met 3 procent. Maar aan dat goede nieuws is in de afgelopen maanden een einde gekomen, meldt de CRB. De binnenlandse verkoop, in de kleinhandel, van voedingsproducten ging met amper 0,6 procent vooruit en heeft de neiging af te nemen.

Voorlopig draait de export wel nog goed, met een toename in de eerste vier maanden van 2005 met 4,6 procent. Maar de internationale prijsontwikkeling baart de sector zorgen. Er is voor het eerste kwartaal sprake van een daling van de producentenprijzen met 0,8 procent en prognoses op beterschap zijn er niet. De rendabiliteit van de voedingsbedrijven komt daardoor onder druk te staan. Volgens een enquête van de sectorfederatie Fevia verwacht maar één op de vier van de bedrijfsleiders een positieve ontwikkeling van de eigen productie. Eén op de drie bedrijfsleiders is ronduit pessimistisch gestemd.

Bron: De Standaard

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek