nieuws

"Weidegang melkkoeien is van belang voor imago zuivel"

nieuws
Zuivelverwerker FrieslandCampina wil samen met zijn melkveehouders streven naar weidegang voor alle melkkoeien.
25 januari 2011  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:14

Zuivelverwerker FrieslandCampina organiseert meer dan 100 workshops om samen met zijn melkveehouders na te denken hoe klimaatneutrale groei in melkproductie en -verwerking mogelijk is. In het duurzaamheidsverhaal wil het bedrijf ook streven naar weidegang voor alle koeien van haar Nederlandse, Duitse en ook Belgische leveranciers. "Een grazende koe in de weide draagt bij tot een goed imago", luidt het.

FrieslandCampina ervaart dat weidegang van groot belang is voor de beeldvorming en acceptatie van het product melk en van de melkveehouderij als sector. Daarom heeft het bestuur van de zuivelcoöperatie besloten dat het uitgangspunt is dat weidegang de standaard wordt in de bedrijfsvoering van haar leden-melkveehouders.

"Een gezonde koe die graast in een groene weide, draagt bij tot de zichtbaarheid van de zuivelindustrie. Op die manier blijft de consument melk associëren met gezondheid", zegt Ilse Heemskerck van FrieslandCampina in Het Nieuwsblad. De zuivelverwerker gaat samen met de melkveehouders rond de tafel zitten om te bespreken hoe dit kan worden gerealiseerd.

Dierenarts Miel Hostens van de faculteit Diergeneeskunde van de UGent gaat ervan uit dat het pleidooi van FrieslandCampina voor weidegang meer met perceptie te maken heeft dan met wetenschap. “De firma wil met grazende koeien vooral zijn imago hoog houden”, meent Hostens. “Wetenschappelijke studies zijn niet eensluidend over de relatie tussen weidegang en koecomfort”, voegt hij er nog aan toe.

Weidegang is één van de duurzaamheidsaspecten die belangrijk is voor de melkveehouders van FrieslandCampina, naast de gezondheid en het welzijn van de koeien, zorg voor natuur, milieu en landschap. Het past in een globaal plan van de zuivelonderneming om klimaatneutrale groei te bereiken door samen met melkveehouders en ketenpartners te werken aan het verbeteren van de energie-efficiency, het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen en het stimuleren van de productie van duurzame energie op melkveebedrijven.

Bron: AgriHolland/Het Nieuwsblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek