“We vragen meer waardering voor lokaal fruit”

Met 200 spandoeken en tien speciaal uitgestippelde bloesemwandelingen willen Vlaamse fruittelers oproepen tot waardering voor de fruitteelt en lokaal fruit. ‘Geen bloesems zonder fruittelers, kies voor fruit van bij ons: iedereen plukt er de vruchten van’, luidt de Boerenbond-campagne. “Het is belangrijk voor Vlaanderen dat we de lokale fruitteelt in stand houden”, reageert Luc Borgugnons, fruitteler en voorzitter van de sectorvakgroep Fruit.

13 april 2021  – Laatste update 13 april 2021 20:33
Lees meer over:
DSC_1508

Wandelen en fietsen zijn het voorbije jaar onze nationale sport geworden. En als dat dan kan tussen de bloesems, is het nog eens zo leuk. “Geen bloesems zonder fruittelers”, klinkt het bij landbouworganisatie Boerenbond. “Het landschap dat je vandaag aanschouwt, is het resultaat van het jaarrond harde werk van de Vlaamse fruitteler/landbouwer. Corona of niet, de fruitteler werkt(e) hard om iedereen van gezond en heerlijk fruit te voorzien.”

Van kersen, aardbeien, bessen, peren tot appelen: de fruitteelt in Vlaanderen is alom aanwezig in het landschap. “De bloesemperiode brengt positiviteit en kleur in het landschap”, aldus Boerenbond. “Meeliftend op dit succes willen we met onze bloesemactie het brede publiek op een aangename manier kennis bijbrengen over de fruitteelt jaarrond.”

Lokaal fruit wordt weggeconcurreerd

De Vlaamse fruitteler is eigenlijk een landschapsarchitect pur sang. “Maar de inspanningen die de fruitteler en de sector doen, kunnen alleen volgehouden worden als er ook respect is voor die fruitteler en zijn inspanningen”, reageert Luc Borgugnons, zelf fruitteler en voorzitter van de sectorvakgroep Fruit. “Sinds Rusland een boycot invoerde op Europees fruit, krijgen we in ons land meer en meer te maken met concurrentie uit zuiderse landen. We worden meegesleurd in steeds lagere prijzen waardoor onze lokale productie op den duur dreigt te verdwijnen.”

Sinds Rusland een boycot invoerde op Europees fruit, krijgen we in ons land meer en meer te maken met concurrentie uit zuiderse landen

Luc Borgugnons - Fruitteler en voorzitter sectorvakgroep Fruit

“Nochtans heeft lokaal fruit een lagere ecologische voetafdruk en wordt het milieubewust geteeld”, gaat Borgugnons verder. “Mensen zijn ook bereid om iets meer te betalen voor een lokaal product. Ik hoop dat de politici meer naar ons gaan luisteren en meer rekening met ons zullen houden wanneer ze bepaalde beslissingen nemen. Wij luisteren ook naar de maatschappij en proberen tegemoet te komen aan hun verwachtingen.”

Consument leren welk fruit ‘van bij ons’ komt

Wanneer je als consument naar de winkel trekt, is de keuze in de fruitrayons enorm. “Fruit in de winkelschappen komt van overal”, reageert Boerenbond. “Jaarlijks wordt zo’n 200.000 ton appelen en peren geïmporteerd en de consument weet eigenlijk niet meer welk stuk fruit in eigen land geteeld werd. Het Belgisch of Vlaams fruit heeft ook maar beperkte schapruimte, wat het nog moeilijker maakt. Beloon het jaarrond harde werk van onze fruittelers en kies bewust voor Belgisch, veilig en lekker fruit.”

Om de consument meer te leren over onze fruitteelt, heeft Boerenbond tien bloesemwandelingen – verspreid over heel Vlaanderen – uitgewerkt. “Door onderweg QR-codes te scannen, kunnen wandelaars tijdens hun tocht vijf filmpjes over de fruitteelt bekijken en deelnemen aan een quiz.” Daarnaast werd er ook een sociale media actie op poten gezet en werden er 200 spandoeken opgehangen. “Met al die acties willen we consumenten aanzetten om voor lokaal fruit te kiezen bij hun volgend winkelbezoek, een win-win voor alle partijen”, besluit Boerenbond.


Russische boycot verlengd tot eind 2021
Uitgelicht
De Russische president Vladimir Poetin verlengt het embargo, dat sinds 2014 van kracht is, op de import van Europese voedingsmiddelen tot eind 2021. In België lijden vooral de...
23 november 2020 Lees meer

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek