Water komt Afrika tot aan de lippen

nieuws
Zware overstromingen in Afrika hebben de jongste dagen al bijna driehonderd mensen het leven gekost en honderdduizenden huizen vernield. Vijftien Afrikaanse landen hebben af te rekenen met overvloedige regens. Duizenden hectaren vruchtbare landbouwgrond zijn weggespoeld. Zowel in West-, Centraal- als Oost-Afrika staan uitgestrekte gebieden helemaal blank. "Maar het ergste moet nog komen", voorspellen hulpverleners. "De regens houden aan tot november".
19 september 2007  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:01
Zware overstromingen in Afrika hebben de jongste dagen al bijna driehonderd mensen het leven gekost en honderdduizenden huizen vernield. Duizenden hectaren vruchtbare landbouwgrond zijn weggespoeld. Volgens het meest recente VN-situatierapport zouden de overstromingen al 1 miljoen Afrikanen in zware problemen hebben gebracht. Zowel in West-, Centraal- als Oost-Afrika staan uitgestrekte gebieden helemaal blank. "Maar het ergste moet nog komen", voorspellen hulpverleners. "De regens houden tot november aan".

Ghana is een van de meest getroffen landen waar 400.000 mensen op de vlucht zijn voor het water. Velen van hen verloren hun woning en verblijven in school-en kerkgebouwen. 32 Ghanezen verdronken en hectaren landbouw- en graasland werden weggespoeld. "Dit is een humanitaire ramp", alarmeert informatieminister Oboshie-Sai Cofie. "Mensen kunnen nergens heen". In het noorden van het land zijn de eerste gevallen van cholera, dysenterie en diarree geconstateerd. De overheid heeft de noodtoestand uitgeroepen.

Ook Soedan, waar de bevolking doorgaans met droogteproblemen kampt, staat gedeeltelijk onder water. In de hoofdstad Khartoem vernielden hevige regens de huizen van 250.000 mensen. Om de reddingsoperaties te ondersteunen werden uit de oorlogsprovincie Darfur een aantal VN-helikopters teruggevlogen. Overstroomde wegen en landingsstrips bemoeilijken de hulpverlening. "De situatie is bijzonder kritiek", meldt het VN-bureau voor Humanitaire Zaken (OCHA).

In Mali, officieel het armste land ter wereld, werden vijf bruggen en honderden huizen vernield. In Togo werd de start van het schooljaar een maand uitgesteld omdat 46 scholen zware waterschade opliepen. Bijkomend probleem is dat landen als Ghana, Mauretanië, Mali, Burkina Faso erg arm zijn en amper ervaring hebben met problemen van wateroverlast. Dit maakt dat er geen urgentieplannen zijn en dat reddingsoperaties erg traag op gang komen.

Maar ook in Oost-Afrika, waar zware regens niet uitzonderlijk zijn, zorgen overstromingen dit jaar voor gigantische problemen. In Ethiopie verdronken 63 mensen. In het Noorden van Oeganda verloren al 21 mensen het leven en zijn 150.000 mensen ontheemd. Meerdere dorpen zijn afgesloten van de wereld. Joseph Amongin, een Oegandese dorpschef, vertelde aan de BBC dat zijn dorp Magor "omgeven is door water" en dat "huizen aan het instorten zijn". De Oegandese minister voor Rampenbestrijding, Musa Ecweru, zegt dat "de situatie met het uur verslechtert".

VN-woordvoerster voor Humanitaire Zaken Stephanie Bunker zegt dat de situatie veel erger is dan in voorgaande jaren. "Een jaar geleden waren er ook overstromingen maar die brachten 'slechts' 65.000 mensen in de problemen. De komende weken verwachten we trouwens nog meer regens en zal de toestand in de getroffen landen nog verergeren. We hebben dringend nood aan voedsel, medicijnen en tenten". Deskundigen van het Wereldvoedselprogramma voorspellen nog meer overstromingen, die ook nog niet getroffen gebieden zullen teisteren.(MP)

Bron: De Morgen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek