Wat met de zonnebrand van 2020?

Als de droogte van deze zomer erkend wordt als ramp, zal de individuele schadelijder zijn aanvraag rechtstreeks moeten indienen bij het Rampenfonds en niet langer via de gemeente moeten passeren. Dat heeft minister-President Jan Jambon (N-VA) geantwoord op een vraag van Bart Dochy (CD&V) in de Commissie-Financiën van het Vlaams parlement.

28 september 2020  – Laatste update 28 september 2020 19:11

De zonnebrand heeft deze zomer lelijk huisgehouden in Vlaanderen. Fruit en gewassen verbrandden door de felle zonnestralen en konden niet meer verkocht worden. Zowel in 2018 als 2019 werd de droogte erkend als landbouwramp. Of de erkenning ook dit jaar volgt, is nog niet zeker.

Want ondertussen is de nieuwe regelgeving van kracht. Sinds 1 januari 2020 is het landbouwrampenfonds vervangen door de brede weersverzekering. Voor schade aan teelten door een ramp, kan wel nog steeds beroep gedaan worden op het nieuwe Vlaamse Rampenfonds, dat onder de bevoegdheid van minister-president Jan Jambon valt. De voorwaarde is dat de landbouwer voor minstens 25 procent van zijn areaal verzekerd is via de brede weersverzekering én dat de omstandigheden erkend worden als ramp.

Maar zonnebrand zelf komt niet in aanmerking om erkend te worden als schadelijk natuurverschijnsel. Zonnebrand kan wel beschouwd worden als een afgeleide van de droogteproblematiek, die wel als ramp erkend kan worden. “Maar of dat effectief zal gebeuren, zal afhangen van het advies van het KMI”, aldus Jambon. “En de officiële adviesaanvraag kan pas de deur uit als alle schadegevallen gemeld zijn. En dat kan pas na de definitieve goedkeuring van het uitvoeringsbesluit, dat in november verwacht wordt.” Op dit moment hebben 72 gemeenten een aanvraag tot erkenning ingediend bij het Vlaams Rampenfonds.

Een verslag van een schadecommissie of van een expert kan nog steeds, maar is op zich geen vereiste meer

Jan Jambon - Vlaams minister-president

Individuele aanvraag rampenloket

Nieuw is dat er geen tussenkomst meer nodig is van de gemeentelijke schadecommissie. “Het staat de landbouwers en de telers vrij de opgelopen schade op gelijk welke wijze aan te tonen”, zegt Jambon. “Een verslag van een schadecommissie of van een expert kan nog steeds, maar is op zich geen vereiste meer.”

De regering wil de aanvragen ook zoveel mogelijk digitaal binnenkrijgen, al blijft een melding per brief of e-mail nog steeds mogelijk. “Maar het digitale platform van het Vlaams Rampenfonds wordt uitgebreid met een erkenningsmodule”, aldus Jambon. “Die zal het voor de schadelijders mogelijk maken om de aanvraag tot erkenning in te dienen via het e-loket. Het zijn immers niet meer de gemeenten, maar wel de schadelijders zelf die een aanvraag tot erkenning als ramp indienen.”

Volgens Bart Dochy zal het niet evident zijn om iedereen in de toekomst aan te zetten om individueel een aanmelding en procedure op te starten. “Ik verwacht duidelijke communicatie naar de landbouwers”, zegt hij. “Positief is wel dat er geen dubbel werk meer zal moeten gebeuren. Want er zal een link gelegd worden tussen het landbouw- en rampenloket, waardoor de gegevens van de digitale verzamelaangifte automatisch gecommuniceerd zullen worden.”

Zonnebrand en de brede weersverzekering

Omdat zonnebrand een recent fenomeen is, is het niet opgenomen in de brede weersverzekering. Eerder pleitten ABS en Europarlementslid Hilde Vautmans ervoor om de gedekte risico’s bij te sturen.

Ook Dochy wil overwegen om zonnebrand op te nemen als een verplicht te verzekeren fenomeen. Hiervoor krijgt hij bijval van Steven Coenegrachts (Open VLD) en Arnout Coel (N-VA). “In de commissie Landbouw hadden we al afgesproken om de brede weersverzekering eind dit jaar te evalueren en verder te optimaliseren. Voor de landbouwers moeten we de beste garanties en de beste verzekering inbouwen.”

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek