Wat is de impact van verkiezing van Trump op Vlaamse agrovoedingsindustrie?
duidingWat een spannende presidentsrace beloofde te worden in de Verenigde Staten, is uitgelopen op een eclatante overwinning van Donald Trump. De republikein eiste woensdag de overwinning op. Met Trump aan het roer van 's werelds machtigste land, kondigen zich spannende tijden aan voor de wereldmarkt. Trump vertelde in zijn verkiezingscampagne import uit China met 60 procent te willen tariferen en ook invoer vanuit Europa ligt onder vuur. De Vlaamse agrovoedingssector wijst vooral op de indirecte gevolgen van handelsoorlogen en ontregeling van de markt. “Op korte termijn zouden we daar baat bij kunnen hebben, maar op lange termijn is het een slechte zaak.”
Met zijn overwinning treedt Donald Trump voor de tweede keer aan als president van de Verenigde Staten. Met zijn “Amerika First”-retoriek, jaagt hij Europese exporteurs schrik aan. Tijdens zijn verkiezingscampagne heeft hij aangekondigd om een tarief van 60 procent te heffen op alle import uit China en ten minste 10 procent op goederen uit andere landen.
Op de handelsbalans tussen de Verenigde Staten en Vlaanderen neemt de landbouw een bescheiden plaatst in. In 2023 exporteerde Vlaanderen voor 26,7 miljard euro naar de Verenigde staten, terwijl het voor 33,5 miljoen importeerde uit het land. Chemie en farmaproducten hebben met ruim 50 procent het belangrijkste aandeel in de export, landbouwproducten komen in de top vijf niet terug. Ook in de export vanuit Amerika komen landbouwproducten niet terug in de top vijf, zo blijkt uit cijfers van Flanders Investment and Trade.
Experts die wij voor dit artikel spraken, geven dan ook aan dat de verkiezing van Trump en het dreigende protectionisme weinig directe impact heeft op de export van Vlaamse landbouwproducten. “Indirect zouden er wel gevolgen kunnen zijn, alhoewel het natuurlijk voorbarig is om daar wat over te zeggen. Er zijn tal van scenario’s denkbaar”, vertelt Joris Coenen, manager van Belgian Meat Office (BMO) bij het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM).
Voordelen van een handelsoorlog op korte termijn
Kenners schetsen het mogelijke scenario dat China tegenmaatregelen neemt aan het adres van de Verenigde Staten. China is een belangrijkere handelspartner voor de Belgische vleessector en ook voor de zuivelsector dan Amerika. Dat zou op korte termijn de Vlaamse concurrentiepositie kunnen verbeteren en goed zijn voor de export van vlees naar China. “Maar op lange termijn zouden handelsconflicten leiden tot een verstoring van de internationale handel en daar is uiteindelijk niemand mee gediend. Zeker wij als handelvoerend land niet”, vervolgt Coenen.
In een analyse door de Amerikaanse bond van maïstelers (NCGA) en de bond van de sojasector (ASA) zijn de gevolgen van een evenredige reactie van China in kaart gebracht. Als de VS tarieven van 60 procent legt op Chinese producten en China zou reageren met dezelfde maatregelen, dan zou de Amerikaanse export van soja en maïs naar China kelderen. Dit zou leiden tot een prijsdaling voor deze producten in de VS waarvan de boeren de dupe worden. Braziliaanse boeren zouden daarentegen weer kunnen profiteren. Op zoek naar soja en maïs zou China namelijk in Zuid-Amerika kunnen aankloppen.

Wapenstilstand in handelsoorlog VS en EU
26 juli 2018Dat ook Europa zou kunnen reageren op protectionistische maatregelen bleek ook tijdens de eerste ambtstermijn van Trump. Toen hij een heffing invoerde op Europees staal (25%) en aluminium (10%), reageerde Europa in 2024 met een extra heffing op industriële, consumenten- en landbouwproducten. Een soortgelijk scenario is ook nu mogelijk, maar vooralsnog voorbarig. Het is ook de reden waarom Boerenbond zich voor dit artikel onthoudt van een reactie. “Het is nog te vroeg om een reactie te geven over de impact van de verkiezingen in de VS.”
Ook Fevia, sectororganisatie voor de voedingsindustrie, onthoudt zich voorlopig van commentaar. “We hopen alleen dat de handelsrelatie ook in de toekomst goed blijft gaan. De Verenigde Staten blijven veruit de belangrijkste verre exportbestemming, vooral omdat de exportgroei daar relatief sterk was in 2023 (+15,2%). Het grootste deel van onze export komt nog steeds van de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk, maar de VS blijven natuurlijk een belangrijke handelspartner.”
Landbouwbeleid VS traditioneel protectionistisch
Luc van Oirbeek, van het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties (VBT), verwacht meteen nog geen grote veranderingen in de handelsstromen naar de VS. Hij concludeert ook dat het Amerikaanse landbouwbeleid en de daarbij behorende handelspolitiek überhaupt al behoorlijk protectionistisch is. Hij betwijfelt of de situatie er onder een democratische president veel beter op was geweest. “Wij proberen de markt al meer dan tien jaar open te krijgen voor appelen, maar alhoewel een akkoord dichtbij is, slagen we daar nog steeds niet in.”
Secretaris Veerle Van der Sypt van Fresh Trade Belgium, de Belgische beroepsfederatie voor de handel in groenten en fruit, sluit zich hierbij aan. “Ook onder Biden wilde het niet vlotten met de toegang van appelen en peren en het is waarschijnlijk dat het onder Trump helemaal de ijskast in gaat.” Van der Sypt geeft aan dat de export op Amerika naar de VS op dit moment beperkt is. “Er worden hooguit wat beperkte volumes groenten zoals witloof en spruiten uitgevoerd.”
Het grootste probleem in de verkiezing van Trump tot president zit hem volgens Luc Van Oirbeek van VBT in de onvoorspelbaarheid van de Republikein. “Je weet niet waar je aan toe bent met hem. En dat is juist waar we in de land- en tuinbouwsector behoefte aan hebben: aan zekerheid en voorspelbaarheid.”
Trump als klimaatontkenner
Mark Ballekens, manager van sectororganisatie Seed@Bel en kenner van landbouwmarkten wereldwijd, merkt eveneens op dat de export van landbouwgoederen naar Amerika beperkt is. Waar Nederlandse zaadbedrijven volop exporteren naar de Verenigde Staten is dat voor Belgische bedrijven niet het geval. Op handelsgebied verwacht hij voor dit product daarom geen grote impact van de verkiezing van Trump tot president. “Voor de landbouwproducten op zich kan een handelsoorlog met China de sojaprijzen destabiliseren. Dit gebeurde ook tijdens de eerste ambtstermijn van Trump.”
Hij ziet wel hoe een koerswijziging van Amerika de Europese landbouw indirect op andere manieren zou kunnen beïnvloeden. “Trump is een klimaatontkenner. Waar Europa met haar beleid aanstuurt op een verduurzaming, en dus indirect ook op kostprijsverhoging, van de landbouwproductie, zal Amerika weinig druk oplegggen aan de landbouwsector. Dit maakt het ongelijke speelveld op termijn nog een beetje ongelijker en dat kan de Europese concurrentiepositie en bij uitbreiding die van Vlaanderen nog wat meer negatief beïnvloeden.”
Volgens hem maakt de komst van de Trump de voedselautonomie van Europa nog relevanter. “We staat er als Europese Unie en in Vlaanderen wel meer alleen voor. De bondgenoot van de voorbije 80 jaar is niet meer. Eens te meer een reden om onze voedselproductie strikt in eigen beheer te houden en niet op het wereldtoneel te verschijnen als een speelballetje. We hebben in Europa een aanvaardbaar klimaat, laat het ons ook ten bate nemen van de voedselproductie”, stelt Ballekens.

“Landbouw moet niet dupe worden van Europese geopolitiek”
18 december 2023Rusland als gevaar voor Europese landbouw
Ook de visie van Trump op het conflict in Oekraïne zou volgen Ballekens in potentie een gevaar kunnen vormen voor de Vlaamse landbouw. Trump heeft meermaals gedreigd de Amerikaanse steun aan Oekraïne te willen terugschroeven waardoor Oekraïne zwakker zou komen te staan in het conflict. “Mocht Rusland als winnaar uit deze oorlog naar voren komen, dan kan dat onze landbouweconomie nog meer bedreigen dan tot heden het geval is. Zeker met een verdere inname van Oekraïense grondgebied wordt Rusland een gigantisch, niet-bevriend tarweland met bovendien een hoge productiegraad van gemiddeld zo'n 800 kilo tarwe per jaar per inwoner. De facto wordt Rusland dan een nog grotere graanexporteur dan vandaag. En daarmee kan Rusland te pas of te onpas onze graanprijzen beïnvloeden.”
De geïnterviewden benadrukken allen dat hun analyse hypothetisch eerst. “We moeten eerst afwachten hoe het beleid onder Trump zich daadwerkelijk ontwikkelt. Tussen hetgeen hij zegt en wat hij doet, zit vaak een groot verschil”, klinkt het.
Amerika belangrijk afzetgebied landbouwmachines
De Verenigde Staten is wel een belangrijke groeimarkt voor Vlaamse bouwers van landbouwmachines, zoals bijvoorbeeld CHN Industrial, Dewulf en AVR. Ondanks dit belang zien de machinebouwers op het eerste gezicht geen direct gevaar, zo achterhaalde Hans Verstreken van Fedagrim in een belronde naar zijn leden. “CHN Industrial uit Zedelgem heeft ook productiesites in Amerika en kan eventueel wat schuiven in productielocaties in functie van de afzetmarkt”, vertelt hij.
Ook de bouwers van aardappelmachines, voor wie de Verenigde Staten een belangrijke en groeiende markt is, maken zich in eerste instantie niet ongerust. Trump heeft dan wel aangekondigd de invoertarieven te verhogen, maar het is de vraag of dat ook voor dergelijke landbouwvoertuigen geldt. “Deze machines worden ook gebruikt door boeren die mee de achterban van Trump vormen. Het is daarom zeer goed mogelijk dat hij deze niche zal ontzien bij het eventueel opwerpen van tariefmuren.", klinkt het. Verstreken besluit dan ook als volgt: “Trump is zeer onvoorspelbaar, uiteindelijk zullen we het nooit zeker weten.”