Waalse landbouwverenigingen protesteren tegen zonneproject uit angst voor grondprijzen

De Waalse landbouwverenigingen Résap en Fugea vrezen voor hogere grondprijzen door de opkomst van agrivoltaics. Dat zijn energieprojecten waarbij zonnepanelen boven gewassen  geplaatst worden. "Met huuropbrengsten die tot twintig keer hoger liggen dan op een pachtboerderij, bestaat het risico dat veel investeerders landbouwgrond zullen kopen voor speculatieve doeleinden. Hierdoor zullen grondprijzen nog verder stijgen”, zegt Fugeadirecteur Valentine Jacquemart in een persbericht. De organisaties hekelen dat de Waalse regering en minister van Landbouw Willy Borsus (MR) de vergunningsregels voor agrivoltaicsprojecten versoepelt.

8 april 2024  – Laatst bijgewerkt om 8 april 2024 15:49 Ruben De Keyzer
Lees meer over:
Agrivoltaics-eventinnovatiesteunpunt

Op 17 april trekken Résap en Fugea naar het Henegouwse Aiseau-Presles, waar een project op til staat om 22.000 fotovoltaïsche panelen te bouwen op 30 hectare land, wat vijf procent van het akkerland van de gemeente vertegenwoordigt. Volgens statistieken van de Waalse overheid namen de landbouwgrondprijzen tussen 2017 en 2022 al met ruim een derde toe tot 36.368 euro per hectare, en zou deze tendens met projecten als deze alleen maar versterken.

Voordelen

Agrivoltaicsprojecten hebben nochtans hun waarde, ook in de landbouw. Zo hebben deze panelen vaak een dubbele functie, om fruit in boomgaarden te beschermen tegen hevige hagel- of regenval of zelfs vorst, of om bijvoorbeeld schaduw te bieden aan weidedieren bij zomerweer. Vaak zijn deze panelen semi-transparant, om niet alle zonlicht weg te nemen.

Maar het grootste voordeel is uiteraard de opgewekte groene energie. In 2019 publiceerde Oregon State University een studie waaruit bleek dat als minder dan één procent van de wereldwijde landbouwgrond wordt omgezet naar zonneparken, er voldaan zou kunnen worden aan de wereldwijde vraag naar elektriciteit.

Onzekerheid

In Wallonië is tot nu toe slechts één vergunning verleend voor een agrivoltaïsch project (in 2021 in Loyers). In januari 2022 vaardigde de Waalse minister van Landbouw een omzendbrief uit om de afgifte van vergunningen voor zonneparken te beperken, maar komt daar nu dus op terug. De landbouworganisaties klagen dat ze niet betrokken werden bij deze beslissing, en zien ook enkele onduidelijkheden. Zo is er de verplichting zoals om projecten te installeren op grond van "slechte kwaliteit", maar is het aan de lokale besturen om gronden als dusdanig in te schatten. De omzendbrief bevat ook geen bepalingen om een stijging van de landbouwgrondprijzen te voorkomen.

De organisaties benadrukken tot slot om het belang van lokale landbouw te blijven inzien. Want net als hernieuwbare energie, kan een lokale voedselproductie onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verminderen. "Door de afstanden te verminderen die onze voeding moet afleggen en duurzame teelt te verzekeren."

Inagro ondersteunt energietransitie in Vlaamse land- en tuinbouw
Uitgelicht
Inagro wil de Vlaamse land- en tuinbouwsector ondersteunen in een duurzame energietransitie. Volgens het West-Vlaamse onderzoeks- en adviescentrum zijn land- en tuinbouwers we...
5 maart 2024 Lees meer

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek