Waalse boer hertekent per ongeluk grens met Frankrijk

Een landbouwer uit Henegouwen heeft, door het verplaatsen van een grenspaaltje, onopzettelijk het 200-jaar oude Verdrag van Kortrijk overtreden. Tot een diplomatieke rel tussen ons land en Frankrijk leidde het incident niet. Het haalde wel de internationale krantenkoppen.

5 mei 2021  – Laatste update 5 mei 2021 16:30
grenspaal-frankrijk-TF1-1250

Dat de paal niet meer op zijn plaats stond, kwam eerder toevallig aan het licht dankzij drie lokale geschiedkundigen die grenspalen tussen Frankrijk en België opsporen en herstellen, bericht VRT NWS. De palen werden er geplant na de ondertekening van het Verdrag van Kortrijk in 1820. Dat verdrag kwam er na de nederlaag van Napoleon in Waterloo in 1815 en bepaalt de grens tussen Luxemburg, Frankrijk en wat later België zou worden.

De bewuste paal staat in het Bois de Féfu, een bos dat zich uitstrekt over het Belgische Erquelinnes en het Franse Bousignies-sur-Roc. De historici merkten dat de grenspaal twee meter dieper in Frankrijk leek te staan dan wat hun historische kaarten aangaven.

De oorspronkelijke locatie van de paal valt net binnen een weide van een Belgische boer. Vermoed wordt dat hij zijn wei wilde vergroten door de paal enkele meters te verplaatsen. Dat hij daarmee de historische grens tussen Frankrijk en België verlegd heeft, zal een onbedoeld neveneffect zijn.

Terwijl het voorval anno 1820 misschien wel een oorlog had kunnen uitlokken, wordt het vandaag de dag met een lach onthaald. De burgemeester van Erquelinnes, David Lavaux liet al weten dat hij geen plannen heeft om zijn dorp uit te breiden en dat de eigenaar van de wei vriendelijk verzocht zal worden om de paal terug op zijn oorspronkelijke plek te zetten.

Eén ding is zeker. Door de belangstelling van de BBC, France Bleu en TF1 heeft de Waalse boer zijn dorpje op de kaart gezet.

Bron: VRT NWS / TF1 / BBC

Beeld: TF1

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek