Ontwerpdecreet wil elke Vlaamse regering voortaan verplichten om Blue Deal op te maken

De Vlaamse regering heeft een ontwerpdecreet goedgekeurd waarmee elke toekomstige Vlaamse regering binnen het eerste jaar verplicht wordt om een Blue Deal met concrete investeringen uit te tekenen. Dit moet zorgen voor continuïteit in de aanpak van droogte en waterschaarste.

31 mei 2023  – Laatst bijgewerkt om 31 mei 2023 22:00
Lees meer over:

De Blue Deal is een overkoepelend programma dat de Vlaamse regering in de zomer van 2020 lanceerde om de strijd tegen waterschaarste en droogte structureel aan te pakken. Voor die Blue Deal werd onder meer al geïnvesteerd in grootschalige infiltratie- en bufferbekkens, ontharding in de steden en circulair watergebruik in de landbouw en de industrie.

Indien het ontwerpdecreet definitief goedgekeurd wordt, zal elke Vlaamse regering in de toekomst over zo'n Blue Deal moeten beschikken want het decreet koppelt de Blue Deal aan de vijfjaarlijkse beleidscyclus van de Vlaamse regering. Die legislatuurgebonden Blue Deal zal door elke nieuwe Vlaamse regering dan moeten worden opgemaakt en goedgekeurd. Het plan moet duidelijke doelstellingen bevatten om water maximaal vast te houden en duurzaam te gebruiken, maar ook om de risico's op waterschaarste en overstromingen te verminderen, inclusief de strategieën en maatregelen die daarvoor gehanteerd worden. Bovendien zal ook voor de nodige financiering moeten worden gezorgd.

"De Blue Deal is ons antwoord op de aanpak van extreme weerssituaties in Vlaanderen en is broodnodig in de strijd tegen de gevolgen van de klimaatverandering, zoals droogte en overstromingen”, reageert Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). “Dit laten doodbloeden na één legislatuur zou een historische vergissing zijn. We moeten de inspanningen blijven volhouden, zeker met de klimaatverandering in het achterhoofd. Dit decreet zorgt voor continuïteit in de aanpak van droogte en waterschaarste.”

Natte natuur krijgt helft van Blue Deal-investeringen
Uitgelicht
Vlaanderen heeft bepaald hoe het geld voor de strijd tegen de droogte verdeeld zal worden. Ongeveer de helft van de pot van 343 miljoen euro gaat naar investeringen in natte n...
22 juni 2021 Lees meer

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek