header.home link

Voor het eerst in 20 jaar nieuw visserijschip gedoopt

31 mei 2021

De 483 Jasmine is dit weekend in de haven van Zeebrugge te water gelaten, in het bijzijn van Vlaams minister van Landbouw en Visserij Hilde Crevits (CD&V). Een historisch moment, want het is maar liefst 20 jaar geleden dat er een spiksplinternieuw vissersvaartuig in gebruik werd genomen. Het is het eerste van een reeks nieuwe vaartuigen voor onze vissersvloot, die momenteel uit 64 vaartuigen bestaat.

Lees meer over:
visserij-schip-boot-zeebrugge-1024

Het gaat om de Jasmine Z.483 van Dany Vlietinck en Sandra Van Torre. Het is geleden van 2001 dat een nieuw vissersvaartuig met een authentiek Belgisch casconummer het groot vlootsegment mocht vervoegen. Rond 2000 werden een 8-tal nieuwe vissersvaartuigen gebouwd en ook toen nam de familie Vlietinck een vaartuig in gebruik. Vandaag bevat het groot vlootsegment een 30-tal vissersvaartuigen met een gemiddelde leeftijd van 30 jaar.  

Duurzaam en veilig

Hoewel de lengte en de breedte van de nieuwe Jasmine niet zo veel verschillen van het vorige vaartuig, zijn er binnenin toch opmerkelijke verbeteringen. De leefomstandigheden voor de bemanning aan boord zijn verbeterd, er is permanent internet, eigen kajuiten, goede sanitaire voorzieningen en een goed uitgeruste keuken. Ook de arbeidsomstandigheden zijn sterk verbeterd: er wordt ingezet op doorgedreven automatisering en ergonomie maar ook alle mogelijkheden qua veiligheid zijn aanwezig en ingebouwd.

Niet alleen het leven aan boord maar ook de impact op de visbestanden, de natuur en het klimaat staan voorop. Zo werd er extra geïnvesteerd in een energie-efficiënte motor, de koeling en organisatie van het visruim, de airconditioning en andere energieverbruikers. Het doel is om zo duurzaam mogelijk te vissen met zo weinig mogelijk bodemimpact via verbeterde technieken en een vermindering van de bijvangst. Verminderde uitstoot, verbeterde afval- en recyclagebehandeling; elk facet is onderzocht door de reder, de ontwerpers en de scheepswerf en werd geoptimaliseerd. 

hildecrevits-visserij-doop-schip-kajuit-1024

“De doop van een nieuw vissersvaartuig is een opsteker voor de visserijsector”, zegt minister Crevits. “Dany Vlietinck en Sandra Van Torre kiezen met dit vaartuig voor een duurzame en innovatieve toekomst. De visserij en het ondernemerschap zit al generaties in het bloed van deze familie. Ik ben blij te horen dat de nieuwe Jasmine op heel veel vlakken een verbeterde en gemoderniseerde versie is. Dankzij onze Vlaamse vissers kunnen we met z’n allen blijven genieten van heerlijke vissoorten, zoals tong, pladijs of rog.”


Onlangs lanceerde het Departement Landbouw en Visserij nog een cijferwebsite met alle relevante informatie over de Vlaamse visserijsector. Geïnteresseerden vinden er gegevens rond de aanvoer, de visserijvloot, visquota, … U vindt deze cijferwebsite op https://landbouwcijfers.vlaanderen.be/visserij

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek