Voerderspecialist Inve zoekt uitweg uit schuldenstrop
nieuwsDe huidige situatie kent zijn oorsprong in de torenhoge schuld van Inve. "Die schuldpositie is ontstaan ten gevolge van de forse expansiepolitiek van de groep, eind jaren negentig, begin 2000", zegt een kenner van het bedrijf. In 2004 vatte het management de koe bij de horens. Het stroomlijnde de bedrijfsstructuur, reduceerde het budget voor onderzoek en ontwikkeling en herstructureerde de oogst van de Artemia, een garnaaltje waarvan de eieren een centrale plaats innemen in de mariene voedselketen, zo blijkt uit het jaarverslag 2006.
Maar Inve moest ook zijn schuldenlast aanpakken. Eind 2006 bedroeg de openstaande schuld 141 miljoen dollar. Inve opereert in dollarmarkten en publiceert zijn jaarrekening in dollar. Begin 2006 bereikte Inve een overeenkomst met ABN AMRO en Rabobank voor een herfinanciering tot eind 2010. Een jaar later volgde een akkoord met de twee banken over een bijkomende kredietlijn van 7,7 miljoen euro en een uitstel van kapitaalterugbetaling tot 31 maart 2008. Die overeenkomst heeft een positieve invloed, meent de raad van bestuur, zelfs met de verhoogde rentepercentages, "zodat de continuïteit van de bedrijfsvoering niet in gevaar komt".
Vorig jaar zette Inve zijn divisie voedingsadditieven (Nutri-Ad) in de etalage. "Dat is, met een ebitda van 11 miljoen dollar (2006), de melkkoe van de groep", zegt een bron. Volgens De Tijd bleef in de laatste rechte lijn enkel Cognetas (de ex-eigenaar van Aliplast) over. Maar de 'deal' ging na maanden onderhandelen niet door. De aandeelhouders van Inve - de familie Indigne (90%) en GIMV (10%) - gingen daarom op zoek naar een globale oplossing. Volgens De Tijd adviseert Lazard hen daarbij en zouden meerdere partijen al benaderd zijn. Er wordt hun naar verluidt geen specifieke transactie voorgesteld. De operatie kan dus zowel uitdraaien op een volledige of een gedeeltelijke verkoop, maar ook op een herfinanciering van de schuld door banken.
"Het gaat operationeel steeds beter met Inve. Maar het bedrijf wordt gewurgd door de banken en door de historische schuld", zegt een sectorkenner. De resultaten illustreren dat. In 2006 boekte Inve een omzet van 181,2 miljoen dollar (+10%), een ebitda van 16,3 miljoen dollar (+83%) en een nettoverlies van 18,25 miljoen dollar (stabiel). Dat verlies is te wijten aan het hoge niveau van rentelasten en de afschrijvingen op voorraden en vorderingen. Het eigen vermogen van de groep was in 2005 en in 2006 negatief. In 2007 zou de ebitda opgeklommen zijn tot zo'n 20 miljoen dollar en zou de omzet een tweecijferige groei vertonen.(KS)
Lees ook: geVILT: "Nieuwe sanering in veehouderij lijkt onvermijdelijk"
Bron: De Tijd