"Voedselsysteem meer baseren op voedingswaarde"
nieuws“Wereldwijd wordt 30 procent van het voedsel verspild, terwijl een miljard mensen honger lijdt en nog eens een miljard lijdt aan overgewicht”, zegt Danielle Nierenberg van het Worldwatch Institute. Zij pleit voor een voedselsysteem dat duurzamer en eerlijker is en dat meer oog heeft voor voedingswaarde. Nu is voedsel met een hoge voedingswaarde vaak nog te duur, meent ze.
‘Eating Planet 2012’ is een rapport waarin Worldwatch en het Barilla Center for Food & Nutrition de problemen rond de huidige voedselvoorziening en het landbouwsysteem aankaarten. “Hoewel het rapport veel slecht nieuws brengt, ligt de focus vooral op hoe landbouw de oplossing kan vormen voor enkele van de meest dringende problemen in de wereld, zoals honger, obesitas en jeugdwerkloosheid”, zegt Nierenberg in een interview met DeWereldMorgen.be.
Volgens het rapport is het huidige voedselsysteem veel te afhankelijk van fossiele brandstoffen. Die zitten in inputs die de boer nodig heeft, zoals kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen. “Door de stijgende brandstofprijzen, gaan ook de prijzen van die producten de hoogte in. Mijn inziens kunnen we niet verder gaan met een systeem dat zo afhankelijk is van fossiele brandstoffen”, stelt Danielle Nierenberg.
Het rapport schuift een voedselsysteem met de nadruk op voedingswaarde naar voor. “In de landbouw wordt veel gesproken over het verhogen van de opbrengst en welke methoden daar het beste voor zijn, maar er wordt veel te weinig het verband gelegd tussen landbouw en voedingswaarde”, klinkt het. Worldwatch is van mening dat het niet alleen gaat om voldoende voedsel te produceren, maar ook dat dit voedsel gezond moet zijn.
“Er wordt te vaak gekeken naar het aantal geproduceerde calorieën en niet naar de nutriënten in die calorieën. Daarom duiken problemen zoals obesitas en diabetes op, zowel in rijke als in arme landen”, zegt het instituut, dat gezondheidsprofessionals en diëtisten aanmoedigt om in gesprek te raken met boeren, voedselverwerkers en bedrijven om er zo voor te zorgen dat ons voedsel zo gezond mogelijk wordt.
Het rapport wijst ook met een beschuldigende vinger naar de subsidies voor de industriële landbouw. “De afgelopen vijftig jaar is het vooral die landbouw die financiële steun krijgt, terwijl biologisch voedsel duur is omdat die boeren kleinschaliger werken. Eén van de redenen daarvoor is dat zij niet de subsidies ontvangen die grote boeren krijgen. Terwijl er juist meer geld naar deze sector zou moeten gaan om boeren duurzamer te laten werken”, klinkt het.
Nierenberg wil dat landbouw niet wordt gezien als een industrie, maar als een onderdeel van het landschap. “Meer dan welke sector ook is landbouw afhankelijk van schone energie en water. Wij willen een herstructurering van het hele systeem naar een meer regionaal en lokaal georiënteerde landbouw die gebruikmaakt van al de beschikbare bronnen.”
Meer informatie: Eating Planet 2012
Bron: De Wereld Morgen