nieuws

Voedselprijzen blijven komende tien jaar hoog

nieuws
Hoewel de prijzen niet meer dezelfde recordhoogten zullen bereiken, zullen ze in de periode 2008-2017 een stuk hoger liggen in vergelijking met de periode 1998-2007. In een gemeenschappelijke studie voorzien de FAO en de OESO een verhoging van de prijs van varkens- en rundsvlees met 20 procent. De prijs van suiker zou met 30 procent stijgen en voor tarwe, maïs en melk zou de prijs in de toekomst 40 tot 60 procent hoger liggen in vergelijking met de periode 1998-2007.
29 mei 2008  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:04
Voedsel zal de komende tien jaar zeer duur blijven. De voedselprijzen zullen wel dalen in vergelijking met de pieken die de afgelopen maanden werden bereikt, maar ze zullen niet dalen tot het niveau van een aantal jaar geleden. Dat hebben de FAO en de OESO donderdag gesteld in een nieuw rapport.

De prijzen van rijst, maïs en tarwe hebben de jongste maanden recordhoogten bereikt, "maar die situatie zal niet blijven aanhouden", zo staat te lezen in de studie. De "spectaculaire" stijging van de prijzen, die sinds 2005-2006 wordt vastgesteld, was te verklaren door slechte weersomstandigheden in regio's die belangrijk zijn voor de graanproductie, wereldwijd te kleine voedselvoorraden en de populariteit van biobrandstoffen. Op lange termijn zal de voedselprijs opnieuw wat dalen door grotere efficiëntie en hogere productie.

Hoewel de prijzen niet meer dezelfde recordhoogten zullen bereiken, zullen ze in de periode 2008-2017 een stuk hoger liggen in vergelijking met de periode 1998-2007. Zo voorzien de FAO en OESO een verhoging van de prijs van varkens- en rundsvlees met 20 procent. De prijs van suiker zou met 30 procent stijgen en voor tarwe, maïs en melk zou de prijs in de toekomst 40 tot 60 procent hoger liggen in vergelijking met de periode 1998-2007. De komende tien jaar zou de prijs voor boter en oliehoudende granen met 60 procent stijgen en voor plantaardige oliën zelfs met 80 procent.

Uit een andere studie, van de Humboldt universiteit van Berlijn, blijkt dat de wereldwijde vraag naar landbouwproducten als tarwe, maïs en oliezaden in de periode 2013-2015 het aanbod zal overtreffen, met stijgende prijzen als gevolg. De studie voorspelt dat tarwe meer dan 10 procent in prijs stijgt. Voor maïs en oliezaden zal dat meer dan 30 procent zijn.

Deze hoge voedselprijzen treffen vooral de inwoners van stadsbewoners uit ontwikkelingslanden die niet over mogelijkheden beschikken om zelf voor hun voedsel in te staan, aldus de landbouw- en voedselwetenschappers. "Vandaag lijden rond de 860 miljoen mensen honger. Dat toont aan hoe belangrijk het is om in landbouw te investeren", aldus Jacques Diouf, secretaris-generaal van de FAO. "Landbouw moet opnieuw op de ontwikkelingsagenda geplaatst worden", aldus Diouf.

Omwille van die stijgende prijzen van de levensmiddelen heeft de Wereldbank donderdag opgeroepen om de boeren in Afrika snel te helpen. Kleine Afrikaanse boeren hebben dringend zaad en meststoffen nodig om er op die manier de productie van voedsel te verdubbelen of zelfs te verdriedubbelen. Dat heeft voorzitter van de Wereldbank Robert Zoellick gezegd tijdens de internationale TICAD-conferentie in het Japanse Yokohama.

Tijdens die conferentie werd ook beslist dat Japan en de Verenigde Naties meer dan 120 miljoen dollar over hebben zodat de opwarming van de aarde de economische ontwikkeling van Afrika niet opnieuw zou fnuiken. "Als gevolg van de klimaatwijziging zullen veel Afrikaanse landen meer en meer een gebrek aan water ervaren en te maken krijgen met problemen op het vlak van gezondheid en voedsel", zegt Olav Kjorven, directeur van het VN-ontwikkelingsprogramma. Japan, dat zijn invloed in Afrika wil verhogen, steekt 92,1 miljoen dollar toe voor het nieuwe initiatief.

Om de millenniumdoelstellingen, een halvering van de armoede tegen 2015, te behalen, moet het voorliggende plan werkelijk worden omgezet. Dat is de mening van Jeffrey Sachs van de University of Columbia. "Geen grote theorieën en studies meer. Nu is het tijd om massaal te investeren", aldus de professor. Bij de Wereldbank klinkt hetzelfde geluid. "Afrika beschikt over een groot potentieel om meer levensmiddelen te produceren, niet enkel voor zichzelf, maar voor de hele wereld", aldus Zoellick.(KS)

Meer informatie: The OECD-FAO Agricultural Outlook 2008-2017 (pdf)

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek