VN bekroont BelOrta voor verminderde CO2-voetafdruk

Groente- en fruitveiling BelOrta is benoemd tot ‘SDG Champion’ ofwel duurzaamheidskampioen door de Verenigde Naties (VN). De coöperatie verkleinde haar CO2-voetafdruk met 20 procent in 2022. De fruitveiling is zo op schema om haar doelstelling voor 2030 ruimschoots te halen. "Deze erkenning toont aan dat we goed bezig zijn, al is de weg nog lang”, zegt coördinator duurzaamheid Wim Hubrechts.

2 november 2023  – Laatst bijgewerkt om 2 november 2023 16:56 Ruben De Keyzer
Lees meer over:

620 miljoen stuks groente of fruit

BelOrta werkt met 950 telers en is aanwezig in 75 landen wereldwijd. Jaarlijks worden er 620 miljoen stuks van meer dan 170 verschillende producten verkocht, goed voor een omzet van 507 miljoen euro. Bij de groenten komt deze omzet vooral via de verkoop van tomaten, komkommers, witloof en paprika. Wat fruit betreft zijn peren de grote koploper, gevolgd door aardbeien en appels. Export gebeurt vooral naar Frankrijk (30%), Duitsland (26%) en Nederland (21%). Binnen België is 80 procent bestemd voor de retail en 20 procent voor de groot- en kleinhandel.  

BelOrta Grafiek Achtergrond

Verantwoord omgaan met de planeet

BelOrta legt fier haar laatste cijfers voor van het nieuwe duurzaamheidsrapport van 2022. In 2021 realiseerde het bedrijf al een aanzienlijke vermindering van 28 procent in CO2-emissies ten opzichte van 2020. In 2022 zette die trend zich voort met een daling van 20 procent. Dat betekent dat de carbon footprint van de veiling is gedaald van 6.579 ton CO2 in 2020 naar 3.959 ton CO2 in 2022. Daarmee komt BelOrta nu al in de buurt van het doel voor 2030. Dan mag het nog 3.816 ton CO2 uitstoten.

Via de regeling voor gemeenschappelijke marktordening (GMO) kan BelOrta haar telers helpen om hun bedrijf verder te verduurzamen. Waar het aantal WKK-installaties de afgelopen jaren stabiel bleef, nam het aantal installaties van zonnepanelen toe van 195 in 2019 naar 281 in 2021. De elektrische productie steeg op die manier van ongeveer 7.500 MWh naar zo'n 14.500 MWh.

BelOrta wijst erop dat de telers IPM, geïntegreerde gewasbescherming, toepassen en dat precisielandbouw meer en meer ingang vindt. "Op een toenemend aantal bedrijven is ook infrastructuur aanwezig om restanten van oplossingen van gewasbeschermingsmiddelen op te vangen en te verwerken", klinkt het.

Verantwoord omgaan met mensen

Naast duurzaamheidsinspanningen zet Belorta zich ook in voor het welzijn van zijn medewerkers “Vorig jaar heeft het bedrijf het "BelOrta Ambassadeurschap" geïntroduceerd om de betrokkenheid en tevredenheid van het team te versterken. Daarnaast heeft BelOrta actief input verzameld van medewerkers via het "Futureproof"-project, wat heeft geleid tot de implementatie van tal van ideeën", verklaart directeur Philippe Appeltans. 

BelOrta’s lancering van het "Plezantste Legioen", een zoektocht naar de plezantste sportclub van België, was dan weer een initiatief op vlak van maatschappelijke betrokkenheid. Als lokale telersorganisatie is de veiling sterk verbonden met andere lokale spelers en tradities. Lokale sportclubs, die diezelfde waarden deelden als de coöperatie, werden in de bloemetjes gezet.

VN-certificaat 

De inspanningen op vlak van duurzaamheid worden erkend door de VN. Unitar (United Nations Institute for Training and Research) beloont BelOrta voor die inspanningen in het kader van de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's). De VN erkent BelOrta zo als een voorloper in het realiseren van die SDG's en bevestigt het voortdurende engagement van BelOrta voor een duurzamere wereld. 

Wim Hubrechts, coördinator duurzaamheid van BelOrta, is fier. "BelOrta blijft zich ook in de toekomst vastberaden inzetten op vlak van duurzaamheid en zal blijven zoeken naar innovatieve oplossingen om haar ecologische voetafdruk te minimaliseren, haar maatschappelijke betrokkenheid te versterken en gezonde, natuurlijke producten te leveren." 

BelOrta krijgt goedkeuring voor overname Belgische Fruitveiling
Uitgelicht
BelOrta, de grootste coöperatieve groente-en fruitveiling van België en Europees marktleider, neemt de Belgische Fruitveiling over. De Belgische Mededingingsautoriteit, die wa...
13 september 2023 Lees meer

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek