Vleescavia's doen intrede in Vlaanderen
nieuwsWanneer Steve Devis zijn tuinhuis vol cuy's openzwaait, komt er uit de hokken een wietwiet-gefluit dat de decibels van een gewone cavia duidelijk overstijgt. Eén cuy wordt zo zenuwachtig van het onbekende bezoek, dat hij zonder aarzelen over een muur van een halve meter hoog springt. "Ik had altijd gewone cavia's", begint Steve Devis. "Tot ik op internet iets las over buitenmaatse vleescavia's."
"De jongen wegen bij hun geboorte al 200 gram, ruim twee keer het geboortegewicht van een gewone cavia", zegt Steve. "Ze blijven tot de leeftijd van twee jaar keihard doorgroeien. Daarna gaat het minder snel. Maar tot zijn dood blijft een cuy aandikken en uitzetten, zodat hij op het einde zo'n 50 centimeter lang is. Vandaar dat een cuy minder oud wordt dan een gewone cavia. Vijf jaar is al een respectabele leeftijd".
In de kwekerijen in Zuid-Amerika worden ze vetgemest tot vijf kilo. Hier weegt een volwassen cuy rond de 3,5 kilo, nog altijd twee kilo meer dan een doorsnee cavia. Terwijl een normale cavia drie tenen heeft, lopen cuy's op voorpoten met vijf tenen en achterpoten met zes tenen. De reuzencavia's zijn uitstekende slachtdieren. Ze verorberen alles wat groen is en worden gevoerd met keukenafval tot ze dik genoeg zijn om op te eten. "Maar ik houd ze zeker niet om ze te slachten", zegt de Grobbendonkenaar.
Bron: Gazet van Antwerpen</i>