nieuws

Vlamvertragers duiken op in Amerikaanse voeding

nieuws
Amerikaanse onderzoekers hebben toxische vlamvertragende chemische stoffen (PBDE's) aangetroffen in voedsel dat ze uit de supermarkt haalden in de Texaanse hoofdstad Dallas. Dat kan er op wijzen dat voedingswaren een belangrijke bron zijn van de besmetting die wereldwijd bij mensen werd vastgesteld. De resultaten staan in het vakblad Environmental Science & Technology.
13 september 2004  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:54
Amerikaanse onderzoekers hebben toxische vlamvertragende chemische stoffen (PBDE's) aangetroffen in voedsel dat ze uit de supermarkt haalden in de Texaanse hoofdstad Dallas. Dat kan er op wijzen dat voedingswaren een belangrijke bron zijn van de besmetting die wereldwijd bij mensen werd vastgesteld. De resultaten staan in het vakblad Environmental Science & Technology.

Gepolybromeerde difenylethers of PBDE's worden gebruikt als vlamvertragers in elektronische onderdelen en in polyurethaanschuim voor tapijten, matrassen, zetels, sofa's en ander meubilair. Ze worden wereldwijd bij mensen aangetroffen, maar de wetenschappers hebben er tot hiertoe het raden naar hoe ze in ons lichaam terechtkomen.

Arnols Schecter en zijn collega's testten 32 voedselstalen van drie grote supermarktketens in Dallas. "We vonden PBDE-vervuiling in alle voedsel met dierlijke vetten", zegt Schecter. "De grootste hoeveelheden in vis, gevolgd door vlees en zuivelproducten. PBDE's zijn het best oplosbaar in vetten en stapelen zich dus op in dieren en mensen."

Er werden totnogtoe nog maar twee soortgelijke onderzoeken uitgevoerd, in Spanje en Japan. De hoeveelheden die daar werden teruggevonden, lagen beduidend lager.

Meer informatie: PBDE's in Amerikaanse voeding

Bron: De Morgen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek