Vlaamse mosselen halen Nieuwpoortse visveiling uit slop

De visveiling van Nieuwpoort heeft in de eerste helft van 2009 goed gepresteerd. Er werd 25 procent meer vis verhandeld, weet Het Laatste Nieuws. Een belangrijke pijler van het succesverhaal is de Flanders Queen Mussel. De Stichting Duurzame Visserijontwikkeling heeft haar mosselproject inmiddels overgedragen aan de Vlaamse schelpdier- en viscoöperatie VSVC.
7 september 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:09
Lees meer over:

De visveiling van Nieuwpoort heeft in de eerste helft van 2009 goed gepresteerd. Er werd 25 procent meer vis verhandeld, weet Het Laatste Nieuws. Een belangrijke pijler van het succesverhaal is de Flanders Queen Mussel. De Stichting Duurzame Visserijontwikkeling heeft haar mosselproject inmiddels overgedragen aan de Vlaamse schelpdier- en viscoöperatie VSVC.

Dit seizoen werd al vijftien ton mosselen bovengehaald. De totale oogst van de Flanders Queen Mussel wordt geraamd op vijftig ton. "Van de 55 kooien die klaar waren om te oogsten, hebben we er tot hiertoe 17 afgewerkt. Er zullen dus nog mosselen zijn tot oktober en november van dit jaar. En volgend jaar zal de oogst nog groter zijn, want dan kunnen we vanaf maart plukken", zegt voorzitter Marc Dezutter van VSVC.

De Flanders Queen Mussel gedijt op dit ogenblik in 94 kooien en tegen 2011 zullen dat er honderd zijn. Per kooi kan gemiddeld één ton mosselen geoogst worden. Wat de Belgische mossel uiteindelijk zo bijzonder maakt? "Dat zijn de zilte smaak en het hoge visgehalte. In het begin kregen we kritiek op de kleine mosselschelp, maar nadat ze de grote mossel in die kleine schelp hadden geproefd, waren de handelaars overtuigd", vertelt Dezutter.

De VSVC bestaat uit reders die de mosselen verwerken en verdelen. De Nieuwpoortse schepen van Visserij Kris Vandecasteele is alvast opgetogen over het mosselverhaal en over de positieve evolutie van de plaatselijke veiling. "Van januari tot juni verhandelden we 160 ton, terwijl dat in dezelfde periode vorig jaar 131 ton was", luidt het. De meest verhandelde vissoorten in Nieuwpoort zijn tong, schar en garnalen.

Meer informatie: Flanders Queen Mussel

Bron: Het Laatste Nieuws

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek