Vlaamse groente- en fruittelers bezig met digitaliseringsslag

Vlaamse groente- en fruittelers maken zich op voor een digitaliseringsslag. Onder auspiciën van de drie grootste Vlaamse veilingen wordt momenteel Care4Growing in de sector uitgerold. Zo’n 3.000 telers moeten eind dit jaar op het nieuwe digitale platform aangesloten zijn. Glastuinbouwer Didier Algoet kijkt enthousiast vooruit naar het project.

24 februari 2021  – Laatst bijgewerkt om 25 februari 2021 10:19
Lees meer over:
Didier Algoet

“Ik ben sinds begin van dit jaar aangesloten op Care4Growing”, vertelt Didier Algoet, paprikateler uit Duffel en lid van de coöperatieve veiling BelOrta. Informatie die de teler voordien ingaf op het systeem van de veiling, geeft hij nu in op het digitale platform Care4Growing. Het gaat daarbij om teeltgegevens, teeltplanning, het gebruik van bestrijdingsmiddelen en bijvoorbeeld het moment van oogsten.

Care4Growing is een initiatief van de drie Vlaamse groenten- en fruitcoöperaties, REO, BelOrta en Hoogstraten. Waarom afzonderlijk digitalisering nastreven als het ook gezamenlijk kan, hebben de initiatiefnemers gedacht. “De veilingen zijn altijd voorloper geweest op het gebied van digitalisering. Zo zijn wij met de veilingverkoop op afstand één van de grootse e-commerce bedrijven. Wij willen ook onze telers meekrijgen op de trein van digitalisering”, verklaart Rik Decadt, directeur productie van de REO veiling in Roeselare, het project.

Digitaal ecosysteem rondom een teelt

Algoet vult aan dat de drie veilingen door samenwerking de ontwikkelingskosten voor het digitale platform kunnen delen. Het project werd eind vorig jaar gelanceerd en wordt op dit moment uitgerold in Vlaanderen. “Momenteel zijn er 500 telers aangesloten, maar tegen het eind van dit jaar moeten er 3.000 telers op het platform aangesloten zijn”, legt Steven Boen van Care4Growing uit.

Aanvankelijk dient het nieuwe platform voornamelijk voor teeltregistratie, maar ook onder meer de mestwetgeving is eraan gekoppeld. Hierdoor gaan er bijvoorbeeld automatisch alarmbellen af als een teler bij bemesting de normen overschrijdt. Op termijn moet het systeem ook de uitwisseling van kennis faciliteren door de vorming van digitale communities waarop gecommuniceerd kan worden. “Het is de bedoelding om een digitaal ecosysteem tot stand te brengen rond de teler waarbij bijvoorbeeld ook kennisinstellingen en toeleveranciers toegang hebben tot de community”, aldus Boen.

Met dit systeem kun je ter plaatste informatie ingeven en hoef je dat niet achteraf, na een lange werkdag, nog op de computer te doen

Didier Algoet - paprikateler uit Duffel

Snellere oplossingen door kennisdeling

Algoet kijkt met veel verwachtingen uit naar de uitbreiding van de mogelijkheden van het digitale platform. Als de teler een onbekend ongedierte in de serre tegenkomt, kan hij in de toekomst een foto daarvan op het platform publiceren, waarna andere community leden hun kennis over dit ongedierte kunnen delen. “Op deze manier kom je sneller tot een oplossing”, geeft de paprikateler het idee achter de applicatie weer.

Alhoewel deze functionaliteit nog niet actief is, biedt het nieuwe platform nu al toegevoegde waarde, aldus Algoet. “Je kunt een applicatie op je smartphone of tablet installeren en de registratie doen terwijl je aan het werk bent. In het oude systeem moest je inloggen op het systeem van de veiling en dat kon alleen vanachter de computer. Door gelijk gegevens in te geven hoef je dus niet 's avonds laat nog een keer achter de computer de administratie van de hele dag invoeren.”

Care4Growing is in eerste instantie bedoeld voor de teelten die bij de drie veilingen worden aangeleverd, zowel vollegrondsteelten als teelten onder glas. “Maar op termijn is het ook de bedoeling om het systeem uit te breiden naar alle gewassen, ook akkerbouwgewassen. Dan hoeft de teler ook niet meer te wisselen tussen verschillende systemen”, besluit Boen.

Bron: Eigen verslaggeving

Beeld: BelOrta

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek