header.home link

Vlaamse delegatie FDF Belgium aanwezig bij boerenprotest in Nederland

11 maart 2023

Naar schatting 25.000 Nederlandse boeren hebben zaterdag gedemonstreerd in Den Haag tegen de stikstofplannen van de boeren. Ook een aantal Vlamingen tekende present, waaronder een delegatie van de in oprichting zijnde boerenorganisatie Farmers Defence Force (FDF) Belgium. Het was de Nederlandse moederorganisatie die het boerenprotest georganiseerd had aan de vooravond van de provinciale statenverkiezing in Nederland.

Lees meer over:
IMG-20230311-WA0030

Het was een drukke protestdag in Den Haag. Naar schatting 25.000 boeren, gewapend met omgekeerde Nederlandse vlaggen, rode boerensjaals en hartjesballonnen, kwamen samen in een park in Den Haag om te protesteren tegen het stikstofbeleid van de Nederlandse regering. Wat verderop protesteerden radicale klimaatactivisten van Extinction Rebellion in de politieke hoofdstad van Nederland. Zij kwamen de straat op tegen de belastingvoordelen van fossiele brandstoffen en blokkeerden, ondanks het verbod van de stad, de A12.

Ook de boeren leken aanvankelijk de regels aan hun laars te lappen. Ondanks het verbod op een tractorenactie waren in de vroege ochtend tientallen tractoren naar Den Haag getrokken. Uit vrees voor ongeregeldheden werd die ochtend de noodtoestand uitgevaardigd. De tractoren werden van de weg gehaald en uiteindelijk ging de actie met symbolisch twee tractoren gewoon door.

De boerenactie was georganiseerd door de Nederlandse activistische boerenorganisatie Farmers Defence Force. Volgende week vinden in Nederland de Provinciale Statenverkiezingen plaats. Het is deze bestuurslaag die de plannen van de nationale overheid uiteindelijk moet uitvoeren en de protesterende boeren hopen op goede resultaten voor de politieke partijen die de boeren een warm hard toedragen.

Een partij die het in de peilingen zeer goed doet is BoerBurgerBeweging (BBB). Alhoewel er andere politieke partijen aanwezig waren op de demonstratie had Caroline van der Plas, de voorzitter van BBB en zeer geliefd onder de boeren, afgezegd ‘uit veiligheidsoverwegingen’. Zij liet in een eerder interview weten bedreigd te worden en een toespraak voor een dergelijke menigte te risicovol te achten.

Farmers Defence Force Belgium

“Doel van de protestactie is vooral de linkse partijen te doen verliezen bij de provinciale statenverkiezingen”, vertelt Bart Dickens, melkveehouder uit Arendonk. Dickens, de voorzitter van de in oprichting zijnde Vlaamse boerenorganisatie Farmers Defence Force Belgium was met een delegatie boeren uit het Turnhouts Vennengebied afgezakt naar Den Haag. Voor de verandering hadden de boeren de trein genomen. Het bestuur van Farmers Defence Force Belgium werd nog op het podium geroepen voor een foto voor de social mediakanalen. “Er waren ook een aantal boeren uit West-Vlaanderen en we hebben her en der ook nog de Vlaamse vlag gezien”, aldus Dickens.

Tegen 16u vertrokken de Vlaamse boeren weer naar huis en liep het park waar de actie plaatsvond snel leeg. Op de andere protestlocatie ging de demonstratie van de klimaatactivisten nog even door. Nederlandse media rapporteren om 17u30, op het moment dat wij dit artikel afronden, dat een groep van 700 activisten de weg blokkeert en de politie waterkannonen inzet.

FDF BElgium

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek