Vlaamse bioboeren ontdekken nieuwigheden op vakbeurs in Frankrijk

Een Belgische delegatie van onderzoekers, studenten en bioboeren vertrokken dinsdag op studiereis naar het Franse Bourg-lès-Valence waar momenteel de Tech&Bio-beurs plaatsvindt, één van de grotere openlucht vakbeurzen met technische oplossingen voor bioboeren. Op de eerste dag werden al enkele technische snufjes ontdekt en veel bijgeleerd over groenbedekkers.

20 september 2023  – Laatst bijgewerkt om 21 september 2023 8:08 Jerom Rozendaal
TechBio

Bourg-lès-Valence onder Lyon in Zuid-Frankrijk is op 20 en 21 september het toneel van de openlucht vakbeurs Tech&Bio. De beurs is specifiek gericht naar de biologische land- en tuinbouwsector en bestrijkt alle deelsectoren, van beleid naar onderzoek tot teelttechniek en afzet. Er staan diverse praktijkdemonstraties op het programma, evenals een rijk gevuld randprogramma met lezingen en workshops. 

De beursorganisatie, die 350 standhouders wist te strikken uit 20 landen, verwacht ruim 20.000 bezoekers. Onder de standhouders zijn veel gerenommeerde leveranciers van bijvoorbeeld mechanische onkruidbestrijders, zaaimachines, zaadgoed op te merken. Bij Terrateck, één van de exposanten, ontdekte biotuinbouwer en boer-bricoleur Bert Vandergeynst enkele jaren geleden de wielschoffel die hij vervolgens met succes introduceerde in Vlaanderen. 

Ook deze editie is Vandergeynst er graag bij om op zoek te gaan naar technologische nieuwigheden. Bij Terrateck stoot hij dit jaar op een uitgebreide, elektrisch aangedreven versie van de wielschoffel tegen. "Zeker een technische nieuwigheid want de wielschoffel kan voor meerdere bewerkingen dienst doen en de werkstukken zijn onderling makkelijk uitwisselbaar", legt hij uit.

Terrateck_E-master

Praktische oplossingen

“Tech&Bio is een praktische vakbeurs met technologische oplossingen voor biologische landbouwers”, beschrijft Carmen Landuyt van het Coördinatiecentrum praktijkgericht onderzoek en voorlichting Biologische Teelt (CCBT). CCBT en zijn Waalse tegenhanger Biowallonie organiseren de studiereis voor de Belgische boeren al voor de vijfde keer op rij. Door de praktijkgerichtheid sluit de beurs goed aan bij het profiel van CCBT dat om de twee jaar de netwerkdag “Techniek in bio tuinbouw” organiseert, het kleinere Vlaamse broertje van de Tech&Bio-beurs.

Behalve bioboeren zijn er ook studenten van Landwijzer en vertegenwoordigers van Vlaamse onderzoeksinstellingen zoals Inagro, Proefcentrum voor de Sierteelt en ILVO aanwezig in Zuid-Frankrijk. “Wij willen op de beurs contact leggen met andere onderzoeksinstellingen en geïnformeerd worden over de laatste trends op het gebied van biologische landbouw", duidt Dylan Feyaerts, coördinator van het Living Lab Agro-ecologische en Biologische landbouw (Llaebio) van ILVO. "Daarnaast is het een ideale manier om contact te leggen met bioboeren en te weten wat er bij hen en in de sector speelt.”

Op de openingsdag van de beurs woonde de Vlaamse delegatie een presentatie over een proefveld met verschillende mengsels van groenbedekkers bij. De presentatie werd gehouden door Frédéric Thomas, een autoriteit in Frankrijk op het gebied van agro-ecologie.

TechBio2

“De juiste groenbedekkers en verzorging is essentieel voor de bodemkwaliteit en vruchtbaarheid”, vertelt Thomas die ook de beregening van een groenbedekker toelicht. “Het beregenen van een groenbedekker wordt door veel boeren als geldverspilling gezien, maar het kan een grote meerwaarde bieden voor de bodemgezondheid. Door beregening groeit de groenbedekker sneller en maakt het meer biomassa boven en onder de grond en zorgt zo voor een betere bodemstructuur met een beter wateropslagcapaciteit.”

Een goede wateropslagcapaciteit hebben is geen overbodige luxe in de context van de opwarming van de aarde. “De Grieken en Romeinen lieten in de zomer de akkers leeg staan omdat ze dachten dat er zo meer water opgeslagen zou worden", legt de Franse expert uit. "Maar niets is minder waar. Want een diepe beworteling zorgt er net voor dat regen dieper kan doordringen in de aarde en gebufferd wordt. Daarnaast zorgt de groenbedekker voor een afkoelend effect van de aarde.”

Ter illustratie wijst Thomas naar de gemaakte drone-warmtebeelden die nabij het perceel zijn opgehangen. Op een warme dag in augustus registreerde de camera 60 graden op niet braakliggend grond, 55 graden op het land met groenbedekker en 39 graden op de percelen met een groenbedekker en waar irrigatie toegepast werd. Door de irrigatie stond het gewas hoger en had het een meer verkoelend effect. “Groenbedekkers transpireren en zorgen ervoor dat er meer regen valt dan op plaatsen zonder groenbedekkers”, vult hij aan. 

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek