Vlaamse appelen blijven aan de boom hangen

Appeltelers in Vlaanderen maken moeilijke tijden door wegens een overaanbod op de wereldmarkt. Lage verkoopprijzen en sterk gestegen kosten maken het amper interessant om dit jaar te plukken. Vooral de mindere appels, die bestemd zijn voor de industrie, blijven op dit moment hangen. Experts voorzien een verdere daling van het appelareaal dat de voorbije jaren al sterk afnam. Inzetten op clubrassen of andere fruitsoorten kan een deel van de oplossing zijn.

12 oktober 2022  – Laatste update 12 oktober 2022 20:25
Appels niet geplukt

Boerenbond deed enkele weken geleden een oproep aan de Vlaamse supermarkten en consument om fruit en vooral appelen van Vlaamse bodem te kopen om zo de telers door moeilijke tijden te slepen. Vooral appeltelers hebben het al jaren zwaar en door de oorlog in Oekraïne is hun positie nog slechter geworden. Reden is de lage verkoopprijs en de sterk gestegen kosten. Met de Russische inval en daaropvolgende handelsboycot steekt er geen appel meer de Russische grens over. Hierdoor komen bijvoorbeeld Poolse appelen massaal op de West-Europese markt terecht met een overaanbod als gevolg.

Ondanks de oproep van Boerenbond is er nog steeds een overaanbod en liggen de prijzen voor consumptieappelen aan de lage kant. Deze week klokte de tafelappel 38 cent per kilo, terwijl de telers vanaf 1 augustus gemiddeld 42 cent krijgen. Dat is te weinig om een goede boterham te verdienen, vertelt appel- en perenteler Mario Vanhellemont uit Tielt-Winge. ‘Daarvoor moeten we zeker 45 tot 50 cent krijgen.

Plukken bijna net zo duur als opbrengst

Vanhellemont is momenteel aan zijn derde pluk bezig. Dat zijn appelen van tweede keus die naar de industrie gaan voor verwerking. In het geval van Vanhellemont gaat er ook een deel naar eigen verwerking van appelsap. Momenteel ligt de prijs voor deze industrieappelen rond de 10 cent. “Daarmee kunnen we zeker niet uit de kosten geraken. Alleen al de pluk kost 8 tot 10 cent en dan hebben we het nog niet eens over de opslag en het sorteren.”

De lage opbrengsten en sterk gestegen kosten zijn er volgens Vanhellemont de reden waarom sommige appeltelers de vruchten laten hangen. Eén van deze telers is Nederlander Arjan Lambregts. "De mooiste appelen zijn al geplukt. De rest blijft hangen", zegt de Brabander in De Volkskrant. Lambregts twijfelt in de krant openlijk over zijn toekomst. Ook hij wijst naar de sterk gestegen kosten. Vooral de energiekosten hakken erop in. Over heel 2020 betaalde Lambregts 30.000 euro aan energie. Enkel in de maand augustus van dit jaar, waarin hij maar twee weken hoefde te koelen, betaalde hij al 12.000 euro.

Vanhellemont plukt zijn bomen wel leeg. Met het plukken wil hij toekomstige teelten veiligstellen. “Als de vruchten te lang blijven hangen, tot in december of januari, vraagt dat extra kracht van de boom en verloopt bloembotvorming volgend voorjaar slechter.” De appelteler maakte dat in 2014 al eens mee naar aanleiding van de Ruslandboycot. Doordat de Russische markt wegviel als gevolg van sancties na de Krimoorlog, was het commercieel ook niet interessant om appelen te plukken. 2014 was een slecht jaar voor de appelteelt, maar dit jaar is nog slechter. “Zo slecht als dit jaar heb ik het nog niet meegemaakt.”

Wisselend beeld bij telers

De Belgische Fruitveiling (BFV) bevestigt bij monde van directeur Marc Grauwels dat er telers zijn die hun appelen laten hangen, maar benadrukt dat dit zeker geen schering en inslag is. Bij de plukstrategie en het al dan niet laten hangen van de vruchten, spelen diverse factoren een rol. “Er zijn telers die hun fruit extern sorteren en stockeren. Voor hen liggen de kosten nog hoger.” Daarnaast is er bijvoorbeeld ook een segment van telers zonder stockage die hun product rechtstreeks van de boom aan handelaren verkopen. “Door de hoge opslagkosten en onzekere marktsituatie zijn de handelaren nu ook niet bereid om een goede prijs te betalen”, vertelt Vanhellemont.

Vanhellemont

Ik hoop als teler dat alle volgende schakels in de keten hun verantwoordelijkheid nemen door een correcte prijs te betalen, zodat de hardfruitsector in Vlaanderen nog een duurzame toekomst heeft

Mario Vanhellemont - Appelteler

Experts voorspelden eerder in VILT dat veel appeltelers na dit jaar bomen gaan rooien waardoor het areaal nog verder zal teruglopen. “Ook wij zullen gaan snoeien in de variëteiten waarvan we er te veel hebben”, vertelt Vanhellemont die hiermee doelt op publieke rassen zoals Jonagold en Elstar. Het zijn vooral deze rassen die het moeilijk hebben. Daar tegenover staan de clubrassen die vaak in directe opdracht voor supermarkten geteeld worden. “Daar liggen misschien kansen voor de telers of anders moeten we kijken naar andere fruitsoorten”, aldus Vanhellemont die ook nog een beroep doet op de rest van de keten. "Ik hoop als teler dat alle volgende schakels in de keten hun verantwoordelijkheid nemen door een correcte prijs te betalen, zodat de hardfruitsector in Vlaanderen nog een duurzame toekomst heeft." 

Marktonzekerheid en klimaatveranderingen domineren op opendeurdag pcfruit
Uitgelicht
De Vlaamse fruitteelt staat onder druk. De dramatische prijsvorming in de appelteelt was dan ook een belangrijk gespreksonderwerp op de jaarlijkse opendeurdag van pcfruit bij...
30 augustus 2022 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving / De Volkskrant

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek